تمرکز بر روی یک کار اصلی یا یک فرد دیگر می تواند یک مهارت مفید در محیط های شخصی و حرفه ای باشد.تقویت تمرکز ممکن است به شما کمک کند بهره وری خود را افزایش دهید و همچنین ارتباطات عمیق تر و معنی داری با افراد زندگی خود ایجاد کنید. درک این مفهوم و چگونگی بهبود توانایی های خود ممکن است به شما این امکان را بدهد که ذهن خود را آموزش دهید و عادات خود را تغییر دهید. در این مقاله، انواع تمرکز را مورد بررسی قرار میدهیم، مزایای تمرکز باقی ماندن را مرور میکنیم و مراحلی را برای بهبود توانایی شما برای هدایت توجه ارائه میکنیم.
تمرکز به چند دسته تقسیم می شود؟
سه نوع اصلی تمرکز وجود دارد که عبارتنداز:
1-تمرکز درونی
تمرکز درونی به توانایی فرد در ارتباط با تواناییهای ذاتی و مهارتهای خود مدیریتی مربوط میشود. این بدان معنی است که تمرکز درونی معمولاً با شهود یا ارزشهای اولیه فرد و آگاهی که از قبل در درون آنها وجود دارد، همسو میشود. این افراد بیشتر از هر کسی نقاط قوت، ضعف و پیشرفت خود را می شناسد.
وقتی افراد به انگیزههای درونی و اخلاقیات خود پایبند باشند، ممکن است به آنها کمک کند که بتوانند توجه خود را متمرکز کنند و روی آنچه برایشان مهمتر است تمرکز کنند و در اتفاقات ناگهانی واکنش شتابزده از خود نشان ندهند.
2-تمرکز بیرونی
تمرکز بیرونی به توانایی شما در درک و درک نیروهای بزرگتری که بر جهانبینی و واقعیت شما تأثیر میگذارند مربوط میشود. این میتواند شامل درک تأثیر روندهای محیطی، تأثیر فناوریهای نوظهور جدید یا اولویت دادن به نظرات و بازخورد آنها هنگام تصمیمگیری مهم باشد. این نوع از تمرکز می تواند به شما در تعامل با موسسات، سازمان ها و سایر افراد کمک کند و در عین حال سیستم های اجتماعی و فرهنگی را در نظر داشته باشید
اگر علاقه مند به مهار تمرکز بیرونی خود هستید، گفتگو با افرادی را در نظر بگیرید که متفاوت از شما هستند، از جمله افرادی که در صنایع دیگر کار می کنند، علایق متفاوت یا جهان بینی های متفاوتی دارند. با گسترش دیدگاه و دامنه اطلاعاتی که یاد می گیرید، ممکن است بتواند تأثیر مثبتی بر تفکر استراتژیک، برنامه ریزی و آینده نگری شما داشته باشد.
3-تمرکز دیگر
تمرکز دیگر مربوط به درک و ارتباط شما با افراد دیگر است. این مفهوم به توانایی شما در همدلی و هماهنگی با افکار، احساسات و تجربیات دیگران اشاره دارد. ممکن است شامل استفاده از مهارت هایی مانند گوش دادن فعال و ارتباط بین فردی برای کمک به شما در ارتباط با افراد دیگر باشد. تمرین می تواند به شما در ایجاد ارتباطات عمیق تر و معنادارتر در محیط های شخصی و حرفه ای کمک کند.
تمرکز دیگر به تمایل شما برای حفظ توجه دیگران و توانایی شما برای پرهیز از عوامل حواس پرتی مانند ارسال پیامک، ایمیل یا بررسی شبکه های اجتماعی در زمانی که با شخص دیگری هستید مربوط می شود. این نوع از تمرکز به شما کمک می کند تا درگیری یا گفتگوهای چالش برانگیز را با اطمینان و دلسوزی مدیریت کنید.
فواید تمرکز کردن:
بهبود توانایی شما برای تمرکز ممکن است نتایج مثبت مختلفی را به همراه داشته باشد. برخی از مزایای متمرکز ماندن عبارتند از:
1-افزایش خلاقیت:
بهبود توانایی تمرکز ممکن است به شما کمک کند خلاق تر و مبتکرتر شوید زیرا عوامل خارجی ممکن است دیگر حواس شما را پرت نکنند و در عوض می توانید به شهود شخصی و ایده های منحصر به فرد خود توجه کنید. هنگامی که خودآگاهی خود را ایجاد کردید، ممکن است بیشتر باشید. افزایش تمرکز منجر به داشتن ذهنی باز برای ایده های جدید می شود که عملکرد بهتر ما را در پی خواهد داشت.
2-تقویت منطق و ارتباطات اجتماعی:
توانایی تمرکز ممکن است مهارت های ارتباطی بین فردی شما را بهبود بخشد، زیرا می تواند به شما اجازه دهد به جای واکنش صرفاً بر اساس احساسات، متفکرانه پاسخ دهید. زمانی که حواس شما پرت می شود، ممکن است بیشتر بدون فکر صحبت کنید، در حالی که تمرکز می تواند شما را قادر سازد تا صحبت های خود را تحت کنترل داشته باشید.
3-تقویت هوش بین فردی:
وقتی حواستان کمتر پرت میشود، ممکن است بتوانید با آدمهای زندگیتان دلسوزتر، همدل تر ومهربانانه تر برخورد کنید. این ممکن است به ارتباطات عمیق تر و معنادارتر منجر شود و ممکن است دیگران را تحت تاثیر قرار دهد تا شما را به عنوان فردی که به افکار، احساسات و دیدگاه های دیگران اهمیت می دهد، درک کنند.
تکنیک های افزایش تمرکز:
اگر تقویت تمرکز برای شما از اهمیت ویژه ای برخوردار است ، مراحل زیر را دنبال کنید:
1-سعی کنید در هر شرایطی آگاهی خود را حفظ کنید.
حفظ هوشیاری و خودآگاهی ممکن است به شما کمک کند از حواسپرتیها و عوامل استرسزا که تمرکز شما را از بین میبرند یا تقویت تمرکز شما را مختل میکنند، اجتناب کنید. خودآگاهی جنبه جداییناپذیر تمرکز درونی است، اگرچه همسو کردن اعمالتان با ارزشها و اولویتهایتان ممکن است به شما امکان پیشرفت بدهد. توانایی های شما در مورد تمرکز بیرونی و تمرکز دیگر نیز هست.
تمرینهای ذهن آگاهی، مانند مدیتیشن، میتواند به تقویت تمرکز شما کمک کند. آگاهی از افکار و اعمال خود همچنین می تواند به شما کمک کند تا متوجه شوید که چگونه رفتار شما ممکن است بر دیگران تأثیر بگذارد و شما را تشویق کند که متوجه پیامدهای اعمال خود شوید.
2-چند کار را همزمان با یکدیگر انجام ندهید.
اگرچه ممکن است فهرست طولانیتری از وظایف برای تکمیل داشته باشید و بخواهید همزمان آنها را انجام دهید، چندوظیفهای در واقع ممکن است. توانایی شما برای تمرکز را مختل کند. ذهن شما ممکن است در هر زمان فقط بتواند روی یک کار یا مکالمه متمرکز شود، بنابراین انجام دادن کارها به صورت همزمان ممکن است که تقویت تمرکز شما را مختل کند.
این فرآیند میتواند از انرژی غیرضروری استفاده کند که ممکن است مانع از توجه کامل شما به چیزهایی شود که واقعاً مهم هستند. به جای آن، فهرستی از همه چیزهایی که امیدوارید به انجام برسانید، در نظر بگیرید و در حین اتمام آنها، موارد فهرست را بررسی کنید. این میتواند به شما کمک کند پیشرفت کنید و یک برنامه منسجم برای کارهای بعدی داشته باشید.
3-سعی کنید در ذهن خود به چیزی یا شخصی فکر کنید.
فعالیتی که می توانید برای تقویت تمرکز خود انجام دهید شامل انتخاب شخص یا چیزی است که تحسینش می کنید و در مورد آن فکر می کنید. اگر روی شخصی تمرکز می کنید، شخصی را انتخاب کنید که تحسین یا احترام می کنید. و به ویژگی های خوب او و آنچه در مورد آن دوست دارید فکر کنید. اگر حواستان پرت شد ، ذهنتان را دوباره متمرکز کنید تا روی ویژگیها و ویژگیهای خوب آنها متمرکز شوید. سپس میتوانید روی یکی از ویژگیهای آنها تمرکز کنید و به این فکر کنید که چرا از آن قدردانی میکنید، و اینکه چگونه این ویژگی خاص آنها را به فردی بهتر یا قابل تحسینتر تبدیل میکند.
همچنین میتوانید زمانی را به تأمل در مورد اینکه این فعالیت چه احساسی در شما ایجاد میکند، اختصاص دهید. و متوجه شوید که آیا فکر کردن به چیزهای مثبت در مورد شخص دیگری باعث ایجاد احساسات مثبت در درون شما نیز میشود یا خیر.
4-کارهایی را که دوست دارید ، حتما به پایان برسانید.
اگرچه ممکن است همیشه نتوانید وظایف و مسئولیتهای حرفهای را که کارفرما از شما میخواهد انتخاب کنید، کارهایی را که برایتان جالب و جذاب میدانید در نظر بگیرید. اگر برای وظیفه یا مسئولیتی که انجام میدهید ارزش قائل نباشید، ممکن است بیشتر عمل کنید. به احتمال زیاد حواس پرت یا بی انگیزه می شود.
حتی اگر در حال تکمیل یک کار معمولی یا اجباری هستید. لحظه ای را در نظر بگیرید تا روی ارزش یا تأثیر بلندمدت کاری که انجام می دهید تمرکز کنید، و راهی برای معنی دار کردن آن بیابید تا بتوانید روی آن تمرکز کنید. از طرف دیگر، میتوانید وظایف خاصی را برای ساعاتی که متوجه میشوید به طور طبیعی متمرکزتر یا کارآمدتر هستید، ذخیره کنید. و کارهای جالب را در ساعاتی از روز که تمرکزتان کمی چالشبرانگیزتر است، انجام دهید.
5-اگر به اندازه ی کافی متمرکز ماندید، به خود پاداش دهید.
یکی از راههای تقویت تمرکز پایدار و همیشگی این است که به خودتان برای کاری که به خوبی انجام دادهاید پاداش دهید. وقتی متوجه شدید که برای مدت زمان خاصی متمرکز و روی کار باقی ماندهاید، کاری را انجام دهید که از آن لذت میبرید تا به خودتان برای تلاشهایتان پاداش دهید. شما در وسط یک مکالمه یا کار حرفه ای رفتارهای حواس پرتی انجام می دهید. مانند چک کردن ایمیل یا صفحات رسانه های اجتماعی خود، در واقع شما با این کار خود به مغزتان می فهمانید که حواس پرتی پاداش دارد و پاداش آن باید پرداخت شود. که پرداخت پاداش این حواس پرتی نیز با یک عامل حواس پرتی دیگر پرداخت می شود.
این الگوها ممکن است احتمال شرکت در این فعالیتهای حواسپرتی را در آینده افزایش دهند. درعوض، میتوانید از آموزش به ذهنتان سود ببرید که تمرکز و توجه مستحق پاداش هستند و هر بار که متوجه شدید حواستان پرت میشود، فعالانه دوباره تمرکز کنید و توجه خود را تغییر دهید.
6-استراحت کنید تا تجدید قوا کنید.
گام بعدی برای تقویت تمرکز، داشتن همدلی و توجه به خود، و در نظر گرفتن زمانی در برنامه خود برای استراحت است. زمانی که روی یک کار حرفه ای تمرکز می کنید یا به ایمیل های همکاران خود بدون وقفه پاسخ می دهید، ممکن است متوجه احساس خستگی شوید و متوجه شوید. که تمرکز خود را از دست خواهید داد.
به همین دلیل است که زمانهای کوتاه دور از وظایف شغلیتان در واقع میتواند به شما در بهبود و افزایش بهرهوری کمک کند. استراحتی را در مکانی بدون مزاحمت یا حواسپرتی در نظر بگیرید تا به ذهنتان اجازه دهید قبل از بازگشت به مسئولیتهایتان دوباره شارژ و آرام شود.
نتیجه گیری:
انواع مختلفی از تمرکز وجود دارد، و بحران توجه همه آنها را به صورت همه جانبه تحت تاثیر قرار می دهد. عوامل زیادی وجود دارند که تمرکز ما را به چالش می کشند. با توجه به زیاد بودن حجم اطلاعات موجود در دنیای امروز ، ما نیاز داریم که مهارت هایی را تا سطح حرفه ای بیاموزیم تا به هدف خود نزدیک شویم. این سطح از کیفیت یادگیری نیازمند تمرکز زیاد در کار و یادگیری می باشد. شما می توانید با استفاده از متدهای بالا ، تمرکز خود را افزایش داده و یادگیری خود را عمیق تر کنید.
بدون دیدگاه