تقویت هوش نوجوانان/مغزبرتر

متاسفانه امروزه شاهد ضعف حافظه و فراموشی در نوجوان نیز هستیم که این امر بسیار نگران کننده است. چرا که در آینده می تواند موجب آلزایمر در سنین  بزرگسالی شود. این ضعف باید در همین سنین نوجوانی کشف و درمان شود تا مشکل ساز نشود. از همین رو تحقیقات زیادی در رابطه با تقویت حافظه و درمان کم حافظگی انجام گرفت. ما در این مقاله قصد داریم تا علل تضعیف حافظه در نوجوانان و راه کار های تقویت آن را با شما بررسی کنیم.

حافظه چیست؟

شما می توانید در مقالۀ «پکیج تقویت حافظه» به طور مفصل در رابطه با تعریف حافظه و انواع آن مطالعه کنید. در اینجا بخش هایی از آن مقاله را برای شما شرح می دهیم و در ادامه به موضوع تقویت حافظه می پردازیم.
در حال حاضر تعریف دقیقی از حافظه وجود ندارد. اما می دانیم حافظه قسمتی از مغز است که اطلاعات ما در آن ذخیره می شود. یا به عبارت دیگر باید بگوییم که حافظه محلی برای نگهداری و ذخیرۀ اطلاعات ما در مغز است. به طوری که هر زمان که به آنها نیاز داشتیم، آنها را از گنجینۀ مغز بیرون کشیده و استفاده کنیم.
این یکی از ساده ترین و جامع ترین تعریف ها برای حافظه است.

تقویت حافظه نوجوانان/مغزبرتر

 

انواع حافظه

حافظه به سه بخش حسی، کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم می شود که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

حافظۀ حسی

حافظۀ حسی، اولین سطح از حافظه است. در این سطح از حافظه اطلاعات بسیار سریع و در زمان 3 الی 5 ثانیه از بین می روند. داده هایی که در این بخش قرار دارند؛ برای ذخیره شدن باید به سطح بعدی یعنی حافظۀ کوتاه مدت انتقال یابند. حافظۀ حسی نیز خودش به 3 بخش تقسیم می شود که عبارتند از: دیداری، شنیداری و لمسی.
این سه بخش را در مقالۀ «پکیج تقویت حافظه» به طور مفصل توضیح می دهیم که می توانید مطالعه کنید.

حافظۀ کوتاه مدت

حافظه کوتاه مدت یکی از اجزای مهم سیستم حافظه در مغز انسان است. این نوع حافظه، اطلاعات را به مدت کوتاهی ذخیره و نگهداری می‌کند تا برای استفاده فوری در دسترس باشند. حافظه کوتاه مدت به عنوان پل ارتباطی بین حسگرهای مغز و حافظه بلندمدت عمل می‌کند. این قسمت از حافظه، اطلاعات را به مدت 15 الی 30 ثانیه در خود ذخیره می کند. سپس با تمرین و مرور متناوب، این اطلاعات به حافظۀ بلند مدت انتقال می یابند.
حافظه کوتاه مدت قابلیت ذخیره‌سازی چندین واحد اطلاعات را دارد، اما ظرفیت آن محدود است. بدین صورت که به طور میانگین، حافظۀ کوتاه مدت تنها 7 داده را ذخیره کند. به عبارت دقیق‌تر، تخصیص منابع شامل زمان و توانایی تمرکز بر رویداد‌های خاص، باعث نگه‌داری و فراموش شدن اطلاعات در حافظه کوتاه مدت می‌شود.
برخلاف حافظه بلندمدت، حافظه کوتاه مدت قابل تغییر است و با تکرار و تمرین قادر به بهبود عملکرد خود می‌شود.

حافظۀ بلند مدت

حافظه بلند مدت یکی از اجزای مهم سیستم عصبی است که برای ذخیره و بازیابی اطلاعات در طولانی مدت استفاده می‌شود. این نوع حافظه به توانایی ما برای به یاد سپردن و نگه داشتن اطلاعات برای مدت زمان طولانی کمک می‌کند.
حافظه بلند مدت قادر است اطلاعات را به صورت دائمی ذخیره کند و در صورت نیاز، آن‌ها را بازخوانی کند. این نوع حافظه قادر است تجارب، خاطرات، اطلاعات عمومی و حقایق را به خوبی ذخیره کند و در زمان های طولانی، برحسب نیاز ما آن ها را فرا بخواند.
برخلاف حافظه کوتاه مدت که فقط برای چند ثانیه یا دقایق قابل نگه داری است، حافظه بلند مدت قادر است اطلاعات را تا سال‌ها نگه دارد. با تکرار و تمرین مناسب، حافظه بلند مدت قادر است بهبود یابد و اطلاعات را بهتر ذخیره کند.
حافظۀ بلند مدت نیز خودش به دو بخش آشکار و مجازی تقسیم می شود که می توانید برای مطالعۀ بیشتر کلیک کنید.

علل ضعف حافظه

برای اینکه بتوانیم ضعف حافظه را درمان کنیم، باید ابتدا علت های آن را بشناسیم و به دنبال حل آن ها باشیم. این علت ها می توانند شامل سبک زندگی ما باشند که ما باید سعی کنیم در بلند مدت، سبک زندگی خود را از لحاظ های جسمی، روحی، عاطفی و… بهبود ببخشیم. در ادامه به برخی از این علت ها می پردازیم:

استرس:

امروزه استرس و اضطراب بیش از حد یکی از اصلی ترین مسائلی است که در نوجوانان می بینیم. که همچنین تاثیر بدی بر روی حافظه می گذارد. در این مواقع ذهن دچار سردرگمی و پریشانی می شود و همچنین قدرت تمرکز شما پایین می آید. استرس یکی از علل اصلی فراموشی است. باید در همین سنین نوجوانی با بدست آوردن مهارت های مدیریت استرس، آن را کنترل کرده و به درمان حافظۀ کوتاه مدت کمک کرد.

کم خوابی:

یکی دیگر از علل ضعف حافظه، کم خوابی است. اگر به اندازۀ نیاز بدن به خوابیدن و استراحت نپردازید، علاوه بر خستگی، دچار کم شدن سطح حافظه می شوید. در نتیجه مغز شما در ثبیت اطلاعات دچار اختلال می شود و در دراز مدت باعث ضعف حافظه و فراموشی شما می شود. زمان استاندارد برای خواب، 8 ساعت در شبانه روز است که این امر موجب تثبیت اطلاعات در حافظه و تقویت آن می شود. بنا بر مطالعاتی که همواره انجام می شود، وقتی شما دچار کمبود خواب می شوید، مغز مجبور است برای جبران آسیب های ناشی از خستگی، برخی از سیناپس های خود را نابود کند. در نتیجه بی خوابی در بلند مدت و کوتاه مدت می تواند بر روی حافظه تاثیر منفی بگذارد. و برعکس آن، خواب کافی ثاتیر خوبی بر فعالیت مغز و همچنین تقویت حافظه می گذارد.

تقویت حافظه نوجوانان/مغزبرتر

 

اعتیاد:

مصرف مواد مخدر علاوه بر آسیب های جبران ناپذیری که بر جای می گذارد، بر مغز نیز تاثیر منفی دارد. همچنین سیگار کشیدن باعث می شود که اکسیژن کمتری به مغز برسد و همچنین جریان خون به مغز کاهش یابد. همچنین این مواد، با ایجاد واکنش های شیمیایی منفی در مغز، باعث اختلال در حافظه و مشکل در یادآوری خاطرات می شود.

تیروئید:

تیروئید خودش به طور مستقیم در مغز نقسی ندارد ولی با متوقف شدن تیروئید، حافظه نیز از دست می رود. اگر شما مشکلاتی در سطح حافظه داشته باشید و به پزشک مراجعه کنید، به احتمال فراوان یکی از آزمایش هایی که باید انجام بدهید، آزمایش تیروئید است. کم کاری یا پرکاری تیروئید می تواند باعث اختلال در حافظه شود.

عوارض دارو ها:

برخی از داروهایی که توسط پزشکان مختلف تجویز می شوند، عوارضی دارند که می تواند موجب از دست رفتن حافظه هم بشود. از این دارو ها می توان به داروهای ضد افسردگی، آنتی هیستامین ها، آرامبخش ها و … اشاره کرد.

افسردگی:

از مهم ترین علت های فراموشی می توان به افسردگی اشاره کرد. امکان ضعف حافظه در جوانانی که افسردگی دارند، به مراتب بیشتر از افراد معمولی است. حتی برخی از علائم افسردگی با علائم فراموشی برابر هستند. مانند: کاهش تمرکز، مشکل در خواب کافی، پایین آمدن روابط اجتماعی و…

سوء تغذیه:

همانطور که تغذیۀ مناسب از همۀ جهات برای بدن مفید است، برای مغز نیز مفید است و بر عملکرد آن تاثیر به سزایی دارد. یکی از مهم ترین ویتامین هایی که بر عملکرد حافظه تاثیر گذار است، ویتامین ب 12 است که می توان آن را با مصرف گوشت، مرغ، تخم مرغ و… بدست آورد.
برای تقویت حافظۀ کوتاه مدت یکی از بهترین موادی که می توان استفاده کرد، کولین است. این ماده در طب های سنتی نیز به شدت توصیه شده است. کولین را می توان از طریق مصرف موادی مانند جگر، تخم مرغ، کاهو، بادام زمینی و… جذب کرد.
بنابراین برای اینکه بتوانید حافظۀ خوب و پایداری داشته باشید، می بایست به یک رژیم غذایی سالم عمل کنید؛ چراکه مغز برای فعالیت مفید، به انرژی نیاز دارد که آن انرژی نیز از مصرف مواد غذایی بدست می آید.

تقویت حافظه نوجوانان/مغزبرتر

 

ضربه خوردن سر:

در اتفاقات مختلفی ممکن است ضربات سنگینی به سر وارد شود که می تواند آسیب های جبران ناپذیری را بر جای بگذارد. از این آسیب ها می توان به سقوط آزاد یا تصادف اشاره کرد.

استفادۀ بیش از حد موبایل:

امروزه بسیاری از جوانان بخش عمده ای از وقت خود را صرف استفادۀ بیش از حد تلفن همراه می کنند. به طوری که این امر امروزه خودش به نوعی اعتیاد به حساب می آید. با روی کار آمدن این گوشی های هوشمند، افراد و به خصوص جوانان دیگر از حافظۀ خودشان کار نمی کشند و همه چیز را در گوشی ها ذخیره کرده و با تکیه بر آنها مطالب را یادآور می شوند.

کمبود ترکز:

بدیهی است که مغز ما چیز هایی را در حافظه ذخیره می کند که به آنها توجه داشته ایم. برای این کار باید بر چیزی که می خواهید به یاد بسپارید، تمرکز و توجه کافی داشته باشید.

روش های تقویت حافظه

طبیعتاً ضعف حافظه و فراموشی، زندگی افراد را مختل می کند و مشکلات زیادی نیز به جود می آورد. به خصوص در جوانان و نوجوان که اگر در همین سنین پایین به دنبال درمان آن نباشند، در آینده با مشکلات زیادی رو به رو خواهند بود. در همین راستا مجموعۀ مغز برتر این مقاله را برای شما آماده کرده است تا بتوانید به درمان قراموشی خود بپردازید.

پیدا کردن علل فراموشی

برای اینکه بتوانید ضعف حافظۀ خود را درمان کنید، قبل از هر چیزی باید به دنبال علت این مشکل باشید. این کار باعث می شود که شما بتوانید راه حل های بهتر و مناسب تری برای درمان پیدا کنید. پیش تر نیز به برخی از دلایل مهم ضعف حافظه پرداختیم. در ادامه برخی از روش های مفید برای تقویت حافظه را برای شما شرح می دهیم.

بازی های معمایی انجام دهید

شما می توانید با انجام دادن بازی هایی مثل سودوکو یا مکعب روبیک، به بهبود حافظۀ خود کمک کنید. این کار ها باعث افزایش تمرکز و به چالش کشیدن ذهن می شود. در نتیجۀ آن حافظۀ شما نیز تقویت می شود.

تقویت حافظه نوجوانان/مغزبرتر

 

کار ها را به روش برعکس انجام دهید

برای تقویت حافظه باید مغز خود را به چالش بکشید. برای این کار می توانید برخی کار ها را برعکس انجام دهید. مثالاً بعضی شب ها با دست مخالف مسواک بزنید یا اینکه برخی اوقات ساعتتان را در دست راست بیاندازید.

ورزش کنید

ورزش کردن همواره بر روی سلامت بدن تاثیر مثبت داشته است. این کار برای سلامتی مغز نیز مفید است. بسیاری از افراد ورزش را مهم ترین کار برای تقویت حافظه می دانند. با انجام ورزش های سبک می توانید استرس ها را از خود دور کرده و در نتیجه فعالیت حافظه را بهبود ببخشید. ورزش کردن در تقویت حافظۀ کوتاه مدت نقش زیادی دارد.

مطالب را بلند بخوانید

اگر نکته ای یا برای مثال درسی را می خواهید بخاطر بسپارید، آن را با صدای بلند بخوانید و تکرار کنید. حتی اگر با صدای بلند هم نخوانید، مطالعۀ بدون صدا و با حرکت دادن لب ها می تواند در یادآوری مطالب کمک کند.

نظم داشته باشید

مطالب را به صورت منظم دسته بندی کنید و بخوانید. همچنین وسایل خود را در مکان های مشخص و با نظم قرار دهید. چرا که طبق تحقیقات، این کار در به یاد آوردن آن ها تاثیر خوبی گذاشته است.

قهوه بنوشید

در مقالۀ «پکیج تقویت حافظه» نیز به فواید قهوه اشاره کردیم. کافئین موجود در قهوه علاوه بر هوشیار شدن ما، در تقویت حافظه نیز کمک می کند. البته که در خوردن آن نباید زیاده روی کنید. چراکه می تواند باعث استرس شود.

تابلوی یادآوری درست کنید

برای درمان ضعف حافظه، بهتر است یک تابلو در اتاق خود درست کنید. کارهای روزانه و برنامه ریزی های خود را بر روی آن بنویسید تا برای یادآوری آن ها به شما کمک شود.

مدیتیشن کنید

در رابطه با کاربرد های مدیتیشن در مقالات دیگر نیز توضیح دادیم. شما می توانید در مقالۀ «تصویر سازی ذهن» روش های انجام مدیتیشن را مطالعه کنید. از آرامش طبیعت استفاده کنید، در طبیعت ریلکس کنید و از پیاده روی و تنفس در طبیعت غافل نشوید.

تقویت حافظه نوجوانان/مغزبرتر

 

اطلاعات را بخش به بخش بخوانید

مطالب را به دسته های کوچکتر تقسیم کنید و سپس بخوانید. این کار باعث می شود تا اطلاعات را راحت تر به یاد بسپارید.

بر روی موضوع تمرکز کنید

زمانی که شروع به خواندن مطلبی می کنید. به اتفاقات دیگر فکر نکنید. فقط بر روی آن موضوع تمرکز کنید. از استرس های زندگی دوری کنید و بر روی مطلب تمرکز کنید.

از پکیج های آموزشی استفاده کنید

مجموعۀ مغز برتر همواره خدمات متنوعی در این زمینه ارائه می دهد. با استفاده از پکیج های تقویت حافظۀ این موسسه  می توانید به راحتی و با آموزش های ساده، حافظۀ خود را تقویت کنید و به بهبود آن بپردازید. برای مشاهدۀ محصولات و مشاوره رایگان کلیک کنید.

تقویت حافظه نوجوانان/مغزبرتر

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *