شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که نتوانید یک موضوع را خوب حفظ کنید و یا اینکه بعد از کلی زحمت برای حفظ کردن آن را بعد از مدتی فراموش کنید. این موضوع بیشتر دغدغه دانش آموزان میباشد؛ بالاخص در دوران کنکور؛ زیرا در این دوران به دلیل حجم بالای مطالب، امکان فراموشی آنها به خوبی فراهم است. دلیل این امر این است که شما مطالب را به حافظه کوتاه مدت خود میسپارید. اگر موفق شوید آن را در حافظه بلند مدت خود ذخیره کنید، دیگر دغدغه این موضوع را نخواهید داشت. ما در این مطلب قصد داریم شما را با یک راهکار عالی برای تبدیل حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت آشنا کنیم. اسم این روش “جعبه لایتنر” میباشد. در ادامه روش کار با این جعبه شگفت انگیز را به شما عزیزان یاد خواهیم داد. ما را در ادامه همراهی کنید…

جعبه لایتنر/مغزبرتر

چرا جعبه لایتنر:

مطالعات نشان میدهد که هنگامی که شما یک موضوع را برای اولین بار مورد مطالعه قرار میدهید، آن مطلب وارد حافظه کوتاه مدت شما میشود؛ به این معنی که اگر مروری بر روی آن مطلب نداشته باشد، آن را به راحتی به فراموشی میسپارید. اگر شما تنها 5 دقیقه بعد از این که مطلب را مطالعه کردید آن را مرور کنید، آن اطلاعات در ذهن شما بیشتر تثبیت خوهد شد. جعبه لایتنر در حقیقت به شما این امکان را میدهد که بتوانید برای مرور های خود، برنامه ریزی داشته باشید.

تهیه جعبه لایتنر:

شما میتوانید این جعبه را خریداری کنید ولی احتمالا شما هم درست کردن این جعبه را به خریدن آن ترجیه میدهید. شما میتوانید برای درست کردن این جعبه جادویی از وسایل زیر استفاده کنید:

وسایل مرود نیاز

جعبه: شما میتوانید برای تهیه جعبه لایتنر آن را خریداری کنید ولی احتمالا شما هم موافق باشید که ساخت آن با استفاده از دستان خودمان لذت بخش تر است.

مقوا: از این مقوا ها ما به عنوان فلش کار استفاده میکنیم. شما میتوانید در این مقوا ها مطالب خود را نوشته و داخل جعبه قرار دهید.

چسب کاغذ رنگی و قیچی: از این وسایل برای مشخص کردن مطالب خانه های قدیم و جدید استفاده میشود تا راحتر بتوان بین این مطالب تمایز قائل شد.

نحوه ساخت جعبه لایتنر

پیشنهاد ما برای ساخت این جعبه به شما این است که از یک جعبه به طول 30 سانتیمتر استفاده کنید. سپس آن را به ترتیب به قسمت های 1 ،2 ،5 ،8و 14 سانتی تقسیم میکنید.

جعبه لایتنر/مغزبرتر

آشنایی بیشتر:

شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که چرا باید این جعبه را به قسمت های نامساوی تقسیم کنیم؟ مگر هر خانه با خانه دیگر چه فرقی میکند؟ برای پاسخ به این سوال شما باید این جعبه را به صورت دقیق تر مورد برسی قرار دهید.

خانه شماره 1: این خانه یک مرحله ای است یعنی تنها یک روز در آن متوقف میشوید.

خانه شماره 2: خانه شماره 2، دو قسمتی یا همان دو مرحله ای است. به این معنا که شما برای گذراندن این مرحله باید دو صبر کنید.

خانه شماره 3: این خانه پنج دسته ای یا پنج روزه است. یعنی برای مرور فلش کارت های این خانه شما 5 روز نیاز دارید.

خانه شماره 4: این خانه همان طور که حدس زدید 8 قسمته است. برای گذر دادن کارت ها از این خانه به خانه شماره 5، هشت روز فرصت دارید.

خانه شماره5: این خانه 16 قسمتی یا 16 روزه است. این موضوع به این معناست که عمر فلش کارت ها در این خانه 16 روز است.

آموزش کار با جعبه لایتنر:

خب، رسیدیم به اصل مطلب. در این قسمت هدف ما این است که روش کار با این جعبه شگفت انگیز را به شما همراهان گرامی آموزش دهیم. همان طور که حدس زدید برای این که یک مطلب را وارد حافظه بلند مدت خود کنمی، باید 30 زمان صرف کنیم. خوبی این روش این است که همزمانی که برای یک مطلب برای مثال در مرحله 4 هستید، میتوانید برای مطلب دیگر در مرحله 2 باشید. این موضوع خود باعث میشود که هر زمان که اراده کردید نسبت به شورع حفظ کردن یک مطلب اقدام کنید.

روز اول:

شما برای شروع باید مطلبی را که میخواهید حفظ کنید را در فلش کارت ثبت کرده و بر روی دیگر کارت سوال را مطرح کرده. شما پس از آن که آن مطلب را به خاطر سپردید، آن فلش کارت را در خانه اول قرار میدهید.

توجه داشته باشید که فلش کارت ها را به گونه ای قرار دهید که صورت سوال رو به شما باشد نه جواب آن.

روز دوم:

در روز دوم شما باید بدونه این که به پاسخ سوالات نگاه کنید، سعی کنید به سوال هر فلش کارت پاسخ صحیح دهید.

اگر موفق شدید آن فلش کارت را به خانه دوم منتقل میکنید و اگر هم موفق نشدید، پس از مطالعه دوباره پاسخ، ان را در همان خانه اول قرار میدهیم.

روز سوم

در این روز به فلش کارت های خانه دوم کاری نداریم. در واقع در این روز یک بار دیگر سعی خواهیم کرد کارت هایی را که در خانه اول قرار داند را به خانه دوم متنقل کنیم. چناچه موفق شویم فلش کارت های موجود در خانه اول را به خانه دوم منتقل کنیم، باید آن ها را با استفاده از کاغذ های رنگی از فلش کارت های قدیدمی جدا کنیم.

روز چهارم:

همان طور که در قبل تر گفتیم خانه دوم دارای 2 ظرفیت است که در روز چهارم هر دو ظرفیت آن پر شده است. پس ما باید ابتدا سراغ این خانه برویم. در این مرحله باید فلش کارت های قدیمی را برداشته زیرا از اخرین مرور آن 2 روز گذشته. بدونه نگاه به پاسخنامه به آن پاسخ میدهیم.

اگر پاسخ درست بود آن را به خانه بعدی منتقل میکنیم و اگر هم شتباه بود آن را به خانه اول برمیگردانیم تا در روز بعد دوباره به آن پاسخ دهیم.

در مرجله بعد باید فلش کارت هایی را که روز دوم به این خانه منتقل کردیم را، جای فلش کارت های منتقل شده به خانه سوم قرار میدهیم و پشت انها کاغذ رنگی قرار میدهیم.

و در آخر باید فلش کارت های جدیدی را که در خانه اول قرار دادید را مورد برسی قرار دارد و سعی کنید که آنها را به خانه دوم انتقال دهید.

روز پنجم

در این روز شما باید سراغ کارت های خانه دوم بروید زیرا از آخرین مرور آن دو روز گذشته. اگر جواب درست دادید، آن فلش کارت به خانه بعدی منتقل میشود اگر هم اشتباه پاسخ دادید به خانه اول بازگردانده میشود.

کارت های موجود در خانه دوم را کمی جلوتر آورده و کاغذ رنگی در پشت آنها اضافه میکنیم.

فلش کار های موجود در خانه اول را مورد برسی قرار داره و تلاش میکنیم که به خانه دوم منتقل کنیم. اگر موفق شدیم ، آن را در پشت کارت هایی که کاغذ رنگی دارد قرار میدهیم.

توجه داشته باشید که در این روز به خانه سوم دست نمیزنیم. زیرا 4 ظرفیت آن هنوز پر نشده است. هنگامی سراغ این خانه می آییم که همه ظرفیت هایش پر شده باشد.

روز ششم و هفتم :

در این دو روز همانند روز ششم عمل میکنیم تا ظرفیت های خانه سوم را بتوانیم پر کنیم.

روز هشتم:

در این روز که تمام 4 ظرفیت خانه سوم پر شده است، به سراغ این خانه و کارت های قدیمی تر این خانه میرویم. اگر موفق شدیم به آن پاسخ صحیح بدهیم آنها را به خانه چهارم منتقل میکنیم . اگر هم موفق نشدیم ، فلش کارت ها را به خانه اول منتقل میکنیم تا روند آنها از اول طی شود.

در مورد خانه دوم نیز مانند قبل عمل می کنیم.

در ما بقی روز ها نیز باید همین روند را ادامه دهیم تا مطالب بتوانند مرحله آخر را رد کنند. هنگامی که موفق شدند این مرحله را در کنند، آن مطلب وارد حافظه بلند مدت شما میشود به طوری که فراموش کردن آن تقریبا غیر ممکن میشود.

جعبه لایتنر/مغزبرتر

نکات تکمیلی و مهم

  • هر فلش کارتی را که بلد نبودیم، همراه فلش کارت های جدید در خانه اول قرار میدهیم
  • هنگامی به سراغ یک خانه جدید میرویم که تمام ظرفیت های آن تکمیل شده باشد. این نکته یکی از مهمتین نکات برای استفاده از جعبه لایتنر میباشد.
  • برای این که فلش کارت های جدید و قدیم با هم دیگه قاطی نشوند، در پشت کارت های قدیمی یک کاغذ رنگی قرار میدهیم.
  • برای هر مطلب باید تمامی مراحل طی شود تا بتوان اطمینان حتاصل کرد که آن مطلب در حافظه بلند مدت ذخیره شده است.

سخن پایانی

در این مطلب هدف ما این بود که به شما آموزش دهیم چطور یک جعبه لاینتر طراحی کنید و چطور باید با آن کار کرد. امیدواریم که توانسته باشیم تمامی سوالات شما در مرد این جعبه را پاسخ داده باشیم. از این که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید صمیمانه سپاس گذاریم…

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *