روش مطالعه/مغزبرتر

آیا شما برای مطالعه هر درس روش منحصر بفردی دارید؟ احتمالا جواب شما مثبت است؛ زیرا مسلما آن گونه که ریاضی را میخوانید، درس زیست را نمیتوانید بخوانید. ولی روش درست مطالعه هر درس چیست؟ طبق مشاهدات، روش مطالعه صحیح، برای قبولی در دانشگاه تاثیر قابل توجهی خواهد داشت. ما در این مطلب قصد داریم شما را با روش مطالعه صحیح هر درس به روش رتبه برتر های کنکور آشنا کنیم. از این که ما را با نگاه گرمتان همراهی میکنید سپاس گذاریم…

در ابتدای این مطلب قصد داریم شما را با کلیات روش مطالعه صحیح آشنا کنیم سپس در ادامه به برسی جزئی هر درس میپردازیم.

روش مطالعه/مغزبرتر

 

روش مطالعه اصولی و صحیح چیست:

تکنیک ها و روش هایی وجود دارد که برای تمامی داوطلبان موثر است. شما میتوانید با استفاده از این روش ها بازدهی بیشتری داشته باشید؛ به طبع آن میتوانید رتبه بهتری را در کنکور کسب کنید. در ادامه میخواهیم شما را با این روش ها آشا کنیم؛ با ما همراه باشید…

روش مطالعه-برنامه ریزی:

بیشتر دانش آموزن علت خود را برای درس نخواندن این گونه توجیه میکنند که “نمیدونیم الان چه درسی را بخوانیم”. شما با تهیه یک برنامه دقیق میتوانید از بروز این مشکل جلوگیری کنید. وقتی شما برنامه ریزی داشته باشید، برای تک تک ساعات و دقایق خود ارزش قائل میشوید و به آسانی آنها را از دست نمیدهید.

شما برای این که بتوانید یک برنامه ریزی اصولی و صحیح داشته باشید باید ابتدا نسبت به توانایی های خود شناخت کامل داشته باشید. بسیاری از افراد برنامه هایی برای خود تنظیم و هماهنگ میکنند که به دلیل این که خیلی در آن برنامه به خود سخت میگیرند، هیچ وقت آن را اجرایی نمی کنند.

همچنین برنامه شما باید انعطاف پذیری لازم را داشته باشد تا اگر اتفاق غیر منتظره ای رخ داد، کل برنامه شما به هم نریزد. برای این کار شما میتوانید در برنامه درسی خود، پارت هایی را با عنوان “جبرانی” برای خود درست کنید که در آن کار های عقب افتاده خود را انجام دهیم.

روش مطالعه-پیش خوانی:

شما برای این که درک و فهم عمیق تری نسب به درسی که معلم شما میدهد داشته باشید، باید پیشخوانی داشته باشید. شما، یک درس را قبل از این که معلمتان درس دهد، خود آن را مطالعه میکنید، یک شمای کلی از آن مبحث در ذهن شما شکل میگیرد. همچنین ممکن است سوالاتی برای شما پیش بیاید. وقتی که معلمتان شروع به درس دادن آن مبحث میکند، برای شما تمامی مطالب یک بار دیگر مرور شده؛ این خود باعث میشود که مطالب در حافظه بلند مدت شما ذخیره شود و به راحتی آن را فراموش نکنید. همچنین سوالاتی را که بریتان پیش آمده را نیز میپرسید و آن ها را نیز یاد می گیرید.

روش مطالعه-مطالعه کلی و جزئی:

برای این که یک درس را بتوان به بهترین نوع ممکن فهمید، باید در ابتدا یک نگاه کلی به مطالب بی اندازیم. هدف از این کار این است شخص با موضوع کلی فصل، سر تیتر ها و … آشنا شود. این نوع مطالعه به شما کمک میکند یک شمای کلی از موضوع درس در ذهن شما ساخته شود و آمادگی ذهنی شما برای دریافت مفهوم آن مبحث به بالاترین میزان حد برسد.

در مرجله بعد شما باید خط به خط یتاب درسی را زیر ذره بین گذاشته و تمامی نکاتی را که به نظرتان مهم به نظر میرسد را یکجا یادداشت کنید. در این مرحله شما با تمامی نکات و مفهوم کتاب آشنا میشود و چون قبل از آن یک مطالعه کلی داشتید، مطالب به بهترین شکل ممکن در ذهن شما طبقه بندی میشود.

این دو مرحله از مطالعه، مکمل یک دیگر هستند. شما برای آن که بهتر درس را متوجه بشوید باید هر دو آن را اجرایی کنید. بیشتر دانش آموزان فقط مرحله دوم را یعنی مطالعه خط به خط را انجام میدهند؛ این موضوع باعث میشود مطالب در ذهن آنها به خوبی طبقه بندی نشود و اگر مروری صورت نگیرد به راحتی مطالب به فراموشی سپرده میشود. اگر میخواهید اصولی پیش بروید باید هر مرحله را به ترتیب انجام دهید.

خلاصه نویسی:

یکی از مشکلاتی اکثر دانش آموزان با آن مواجه هستند، مشکل خلاصه نویسی هست. این دانش آموزان به دو دسته کلی تقسیم میشود؛دانش موزانی که کلا خلاصه نویسی نمیکنند و دانش آموزانی که بلد نیستند خلاصه نویسی کنند . هر دو این گروه به عاقبت یکسانی دچار میشوند.

شاید شما فکر کنید خلاصه نویسی کار بیهوده و به دردنخوری است؛ ولی باید به شما بگویم که کاملا در آشتباه هستید. خلاصه نویسی به خودی خود باعث میشود که ذهن شما بتواند روی مطالب مهم مبحث فوکوس کند و بهتر بتواند آن ها را دسته بندی کند. علاوه بر این شما در ایام امتحانات با مراجعه به این خلاصه نویسی ها، کل مطالب درس را به صورت یکجا مرور خواهید کرد.

شما برای خلاصه نویسی درست برای دروس حفظی باید سرفصل ها را نوشته و یک عبارت جامع و کوتاه در مورد تمام چیز هایی که آن سرفصل هست اشاره شده است را یادداشت کنید. برای دورس محاسباتی مانند ریاضی و فیزیک شما باید تمامی فرمول ها را نوشته سپس زیر هر فرمول یک مثال خوب از آن را یادداشت کنید. به این ترتیب شما میتوانید خلاصه نویسی کنید.

استفاده از منابع درست:

با توجه به این که بازار کنکور در ایران بسیار داغ است، انتشارات ها مختلف برای این که فروش محصولشان بالاتر برود،مطالب اضافه در کتاب خود چاپ کرده و حجم کتاب را بالا میبرند که خریداران گمان کنند که نکات بیشتری در آن وجود دارد. اگر شما به این موضوع توجه نداشته باشید و از این منابع استفاده کنید حجم انبوهی از مطالب غیر درسی در ذهن شما گنجانده میشود. این خود باعث میشود شما نتوانید مطالب مهم را از غیر مهم تشخیص دهید و در خواندن مباحث گیج شوید.

مرور مباحث سخت و مهم:

شما باید برای این که مباحث مهم را فراموش نکنید، هر چند وقت یک بار بر روی این مباحث مروری داشته باشید. شما میتوانید برای مرور مباحث، برای خود برنامه ای داشته باشید. همچنین برای این که این مطالب رابه حافظه بلند مدت خود منتقل کنید میتوانید از جعبه لایتنر استفاده کنید.

روش مطالعه/مغزبرتر

 

حل تست کنکور های سالهای اخیر:

بیشتر ایده هایی که در سوالات کنکور استفاده میشود، در سال های پیشین نیز مورد استفاده قرار گرفته است. شما برای این که بتوانید ایده های طراح سوالات کنکور پیش بینی کنید لازم است که با الگوریتم سوالات کنکور آشنایی پیدا کنید.

تا به این جا ما یکسری اصول کلی را برای شما عزیزان شرح دادیم که برای خوندن هر درس باید آن را رعایت کنید چه ریاضی و چه زیست. در ادامه میخواهیم به صورت تخصصی تر به برسی موضوع نحوه مطالعه دروس اختصاصی تجربی بپردازیم. در ادامه ما را همراهی کنید…

نحوه مطالعه درس زیست:

زیست شناسی مهمترین درس در رشته علوم تجربی میباشد. این درس از اهمیت فوق العاده ای بر خوردار میباشد از آن جهت که در زیر گروه 1 دارای ضریب 4 می باشد. پس ضروری است که روش های مطالعه آن را یاد بگیریم.

روش مطالعه/مغزبرتر

 

این درس  در کنکور دارای 45 عدد سوال میباشد که دانش آموزان موظف اند در 45 دقیقه به آنها پاسخ دهند. پس باید علاوه بر دقت بالا، به سرعت حل تست نیز توجه داشت.

روش پیشنهادی ما برای مطالعه درس زیست شناسی اینگونه است: شما باید ابتدا 2 الی 3 بار از روی کتاب درسی مطالعه کنید تا مفهوم کلی درس دستتان بیاید (بدونه این که هایلایت و یا نکته برداری کنید). سپس میتوانید به سراغ کتاب های کمک درسی بروید و نکات تکمیلی را در آنجا مشاهده کنید. در مرحله بعدی شما باید به سمت تست زنی بروید تا مطالب مهم از نظر طراحان را متوجه شوید .شما باید در این مرحله تعداد تست کمی را انتخاب کرده(مثلا 10 تا) ولی تمامی آنها را به صورت کامل تحلیل کنید. در مرحله بعدی شما باید دوباره به سراغ کتاب درسی برگشته و با توجه به اهمیت مطالب، آن را هایلایت کرده و نکته برداری کنید.

شما برای دست یابی به تسلط بیشتر روی مباحث باید در پایان تست های استاندارد را به صورت زمان دارد (هر تست 1 دقیقه) حل کنید. شما در این مرحله تمامی مطالب را آموزش دیده اید ولی برای تثبیت آن شما باید به صورت مرتب بر روی مطالب مرور داشته باشید.

نحوه مطالعه درس ریاضی:

ریاضی یکی از مباحثی است که بیشتر دانش آموزان در آن ضعیف عمل میکنند . به همین دلیل اگر شما بتوانید در این درس درصد خوبی را کسب کنید از بسیار از رقبای خود پیشی میگیرید. از این جهت اهمیت زیادی دارد که روش مطالعه این درس را یاد بگیرید.

روش مطالعه/مغزبرتر

 

شما برای یادگیری بهتر مفاهیم باید به صورت کاملا دقیق به معلم خود گوش فرا دهید و جزوه نویسی کنید. در ادامه شما باید به تمرین های کتاب درسی توجه ویژه ای داشته باشید زیرا بیشتر سوالات کنکور از ایده های موجود در کتاب درسی استفاده میکند. شما در مرحله بعد باید مسال های تشریحی بیشتری حل کنید تا مفاهیم کتاب درسی را به صورت کامل درک کنید. شما در این مرحله آماده این هستید که سراغ تست زنی بروید. برای این کار شما باید تمامی تست های کتاب کمک درسی خود را مرود برسی قرار دهید تا با تمامی ایده های ممکن در آن مبحث آشنا بشوید.

در آخر برای این که تسلط بیشتری روی مباحث کسب کنید باید تست ها را به صورت زمان دارد حل کنید (هر تست 90 ثانیه). شما میتوانید در این مرحله تست هایی را که به نظرتان مهم به نظر میرسند را با هایلایت مشخص کرده که در دوران جمعبندی برای مرور به آن راجعه کنید.

روش مطالعه درس شیمی:

درس شیمی بعد از زیست شناسی مهم ترین درس برای دانش آموزان رشته تجربی می باشد. این درس در زیر گروه یک دارای ضریب 3 می باشد. شیمی دارای 35 سوال و 35 دقیقه زمان برای حل سوالات در کنکور است.

روش مطالعه/مغزبرتر

 

شیمی تنها درسی است که هم حفظیات و هم مسائل را در خود دارد. در بین سوالات در شیمی یکسری سوالات هستند که نه حفظی هستند و نه مسئله؛ این سوالات را سوالات مفهومی مینامند. شما برای تسلط بر روی قسمت های حفظی و تحلیل درس شیمی باید آن را همانند زیست شناسی مطالعه کنید؛ همچنین برای تسلط بر روی مباحث محاسباتی، باید آن را همانند ریاضی مورد مطالعه قرار دهید.

روش مطالعه درس فیزیک

فیزیک یک درس محاسباتی فرمول محور است به گونه ای که ما باید برای حل سوالات از فرمول ها کمک بگیریم. در درس فیزیک برخلاف ریاضی نیازمند خلاقیت چندانی نیست ولی برای حل سوالات آن، باید تمرین مداوم داشته باشیم.

روش مطالعه/مغزبرتر

 

برای یادگیری اصولی درس فیزیک باید در ابتدا به تدریس معلم به صورت کامل گوش فرا دهیم. در ادامه باید مثال های موجود در کتاب درسی را به صورت کامل مورد برسی قرار دهیم. فراموش نکنید تمرین های اخر فصل از اهمیت خیلی زیادی برخوردار است. در آخر باید تمرین های کتاب تست را به صورت کامل مورد برسی قرار دهیم و اگر به نکته جدیدی بر خورد کردیم، آن را یک جا یادداشت کنیم.

برای خلاصه نویسی این درس باشد شما فرمول های مطرح شده را به عنوان سر تیتر نوشته و در زیر آن یک مثال جامع از آن فرمول را حل کنیم. با این کار شما در ایام امتحانات و همچنین در ایام جمعبندی میتوانید یک مرور کامل و سریع روی مباحث داشته باشید.

سخن پایانی

هر کاری دارای اصول خاص خود است که اگر مرود توجه قرار نگیر ، آن کار به ثمر نمی رسد. شاید شما برای کاری سعی و تلاش بسیاری داشته باشید ولی تا به اصول آن کار پایبند نباشید تلاش شما سمت و سوی ندارد در نتیجه درجا خواهید زد. هدف ما در این مقاله، آشنایی شما با مفاهیم و اصول  درس خواندن استاندارد بود. شما با درست درس خواندن، آینده خود را میسازید. و در پایان امیدواریم که مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد . از این که ما را همراهی کردید صمیمانه سپاس گذاریم…

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *