تند خوانی مهارتی است که با استفاده از آن در مدت زمان کمتر و سریع تر همچنین با درک مطلب میتوانیم مطالعه کنیم. این عمل تنها به این معنا نیست که بتوانیم صرفا نوشته ای را با سرعت بیشتری بخوانیم. باید فاکتور های مختلفی را رعایت کرد.
یادگیری تند خوانی باید دقیق و اصول باشد.
اگر ما بتوانیم بدون درک مطلب و فهم موضوع تند بخوانیم برای ما فایده ای نخواهد داشت. فاکتور اول برای شروع یادگیری توانایی مطالعه سریع است. برای اینکه بفهمیم سرعت ما در مطالعه چقدر است میتوانیم تست ساده ای را انجام دهیم.
دقت کنید که باید ابتدا بر ذهن خود مسلط شوید. اگر ذهن ما درگیر مسائل دیگر باشد نمیتوانیم روی مطالعه تمرکز کنیم.
برای اینکار میتوانید دغدغه های ذهنی خود را روی برگه ای بنویسید و با خود قرار بگذارید که بعدا به آنها رسیدگی میکنید. همچنین میتوانید چشمان خود را ببندید و به موزیک بی کلام آرامی برای چند دقیقه ای گوش دهید. یک لیوان آب بنوشید و سعی کنید ذهن خود را آرام کنید و تمرکز کنید.
چطور مطالعه کنیم؟
طریقه قرار گیری بدن ما هم مهم است. حتما برای مطالعه بنشینید.
هرگز دراز کشیده مطالعه نکنید. در حالت دراز کشیده ذهن ما را آماده خوابیدن تصور میکند و کم کم کسل و خواب آلود میشویم.
نور اتاق را هم باید تنظیم کنیم. اگر میتوانید از نور خورشید استفاده کنید. بهترین نور برای مطالعه نور خوشید است.
اما اگر نور طبیعی در دسترس نبود، از نور لامپ مناسب استفاده کنید. اینطور که نور زرد و سفید متعادل باشند. برای این کار در ازای دو نور زرد دو نور سفید داشته باشید. همچنین برای راحتی بیشتر حتما دمای اتاق را در حالت دلخواه تنظیم دهید و لباس راحت بپوشید. البته این حالات برای بهترین حالت ممکن است و تا حدی که بتوانید بهتر است رعایت کنید.
تست به دست آوردن سرعت مطالعه
حال ابتدا زمان سنج را روی یک دقیقه تنظیم کنید. سپس صفحه ای از کتاب را مقابل خود قرار میدهیم. صفحه کتاب باید فاقد تصویر باشد و پاراگراف های آن از هم فاصله نداشته باشند.
فونت متن کتاب ساده باشد و تغییری در سایز و نوع آن نداشته باشد. فونت خیلی ریز یا درشت نباشد. فاصله خطوط از هم باید استاندارد باشند و خیلی زیاد یا کم نباشند.
حال میتوانیم تایمر را تنظیم کرده و مطالعه را شروع کنیم. پس از پایان یک دقیقه علامت گذاری میکنیم تا جایی را که مطالعه کرده ایم. سپس شروع به شمارش کلمات کرده تا تعداد کلمه ای را که خوانده ایم بدست آوریم. تعداد کلمه خوانده شده بر دقیقه سرعت مطالعه ما بر حسب کلمه بر دقیقه است.
تاریخچه تند خوانی
اولین بار در تاریخ تند خوانی در نیروی هوایی آمریکا در سال ۱۹۲۰ انجام شد. آنها با تمرین هایی برای تقویت عضلات چشم و دقت و سرعت و آن تند خوانی را آموختند. البته این عمل برای افزایش دقت آنها در تشکیل هواپیمای دشمن به کار رفت که در زمان خود ایده نوینی بود. اما تند خوانی به شکل مورد مطالعه ما اولین بار در تاریخ توسط « اولین وود » ابداع شد.
وی توانست با مطالعه بر روی توانایی ها، مهارت ها و ویژگی های افرادی که قادر بودند مطالعه سریعی همراه با درک و فهم بالا داشته باشند روشی را برای تند خوانی پیدا کند.
در روش او مطالعه بر خلاف روش های عادی که به صورت افقی صورت میگیرد مطالعه از بالا به پایین انجام میشد. در آن دوره افراد زیادی به یادگیری روش های او علاقه نشان دادند و از دوره های او استفاده کردند.
اما پیش از او فردی دیگر به نام « مورتیمر آدلر » کتابی را در این باره به تألیف در آورده بود. کتاب او به نام « چگونه کتاب بخوانیم » درباره روش های مطالعه درست گرد آوری شده بود.
رکورد ها
امروزه رکورد تند خوانی توسط فردی به نام « سین آدام » به ثبت رسیده بود. وی با ثبت رکورد مطالعه ۳۸۵۰ کلمه و فهم ۹۰ درصدی تندخوان ترین فرد دنیا بود. اما فرد دیگری به نام « آنا جونز » این رکود را با عدد ۴۲۵۱ کلمه در دقیقه و فهم بالای ۹۰ درصد شکست و در جایکاه نخست تند خوانی قرار گرفت.
تند خوانی چه فوایدی دارد
حال باید به این موضوع پرداخت که اصلا تند خوانی چه فایده ای برای ما دارد. برای فهم این موضوع باید بدانیم مغز ما در فهم اطلاعات چگونه عمل میکند. مغز ما هر ثانیه در حال پردازش وقایع مختلف و فکر کردن به موضوعات متفاوت است. افرادی که نمیتوانند تمرکز کافی روی کار خود داشته باشند اغلب نمیتوانند افکار خود را متمرکز روی یک موضوع کنند.
افزایش تمرکز
باید گفت یکی از روش هایی که میتوانی با استفاده از آن مغز خود را معطوف یک موضوع کنیم و از حواس پرتی جلوگیری کنیم ورود مقادیر زیاد دیتا در مدت زمان کمتر به مغز است.
وقی مغز در زمان کم مقادیر زیادی از اطلاعات را دریافت میکند از توجه به جزئیات دیگر و فکر به موضوعات متفرقه دور میشود و توجه و نمرکز بیشتری روی اطلاعات دریافتی میگذارد. مکث و تداخل در دریافت اطلاعات باعث میشود مغز فکر را معطوف موضوع دیگری کند و تمرکز کاهش پیدا کند.
ما میتوانیم با یادگرفتن مهارت تند خوانی باعث افزایش تمرکز و کیفیت یادگیری در خود شویم! تند خوانی مطالب را با سرعت بالا به مغز منتقل میکند. با این عمل مغز با حجم زیادی از دیتا های ورودی مواجه میشود و تمام تمرکز خود را روی آن اطلاعات معطوف میکند. نداشتن مکث در مطالعه باعث افزایش چشمیگر تمرکز و یادگیری خواهد شد.
یادگیری سریع تر درس ها
دانش آموزان و کنکوری ها میتوانند از این روش معجزه آسا برای یادگیری سریع تر دروس خود در زمان بسیار کمتر استفاده کنند. باید توجه داشته باشید که این تند خوانی را باید از طریق روش های درست و تمرین مداوم یاد بگیرید و تنها با سریع خواندن و عدم فهم مطالب نمیتوانیم تند خوانی در مطالعه داشته باشیم.
همچنین بخوانید : 9 روش اصولی برای یادگیری سریع
چه کسانی تند خوان میشوند!
حال شاید سوال باشد که از اول چه کسانی جذب تند خوانی میشوند. اکثرا کسانی که زمان کمی برای مطالعه دارند به سمت تند خوانی میروند.
افراد شاغل
- برای مثال کسانی که شاغل هستند و علاقه زیادی به مطالعه دارند به دنبال یادگیری مهارت های تند خوانی میروند. زیرا آنها میخواند با یادگیری مهارت تند خوانی در وقت کمی که در روزمره خود دارند به مقدار مورد نظر خود مطالعه نیز داشته باشند. تند خوانی همچنین در بسیاری از مشاغل به کمک افراد آمده است.
افرادی که شغل آنها وابسته به مطالعه وسیع است یا باید اطلاعات خود را روز به روز با متد های جدید مطابقت دهد باید وقت زیادی را صرف مطالعه کنند. پس مهارت تند خوانی میتواند کمک بزرگی به این دست از افراد کند. آنها میتوانند با توجه به محدودیت های زمانیشان با سرعت و فهم بسیار بالا هر لحظه اطلاعات خود را بروز کنند و مطالعه مورد نیاز خود را داشته باشند.
دانش آموزان و کنکوری ها
- دیگر افرادی که به یادگیری تند خوانی علاقه نشان میدهند دانش آموزان و کنکوری ها هستند. باید گفت این مهارت برای آنها فایده بسیار زیادی خواهد داشت. بدین ترتیب که با تقویت چشم دیر تر از درس خواندن خسته میشوند و فهم بالای مطالب از دیگر فواید تند خوانی است. دانش آموزان با یادگیری تند خوانی خواهند توانست تمرکز بیشتری روی مطالب درسی خود داشته باشند.
این تمرکز روی مطالب درسی به آنها کمک خواهد کرد تا حجم زیادی از مطالب را در زمان بسیار کمتر بیاموزند. برخی از دانش آموزان با این مشکل مواجه میشوند که هنگام درس خواندن پس از سپری زمان بسیار کمی خواب آلود میشوند.
این اتفاق به دلیل ضعف چشمان رخ میدهد.
ضعف عضلات چشم در هنگام مطالعه برای دانش آموزان مشکل ساز خواهد شد. پس از مدتی مطالعه و خستگی چشم خواب آلود میشویم. در ادامه تمریناتی را برای تقویت چشم هم خواهیم گفت. پس از یادگیری تند خوانی دانش آموز خواهد توانست بدون خواب آلودگی و با تمرکز بیشتر یادگیری بسیار بالاتری را داشته باشد.
افراد ضعیف در مطالعه
- همچنین بعضی از افراد نمیتوانند به درستی با یکبار خواندن مطالب متوجه مفهوم آن شوند. مطالعه برای آنها بسیار خسته کننده میشود. تند خوانی با افزایش قدرت درک و فهم مطالب به کمک این افراد خواهد آمد.
کند خوان ها چه ویژگی هایی دارند؟
برای بررسی دقیق تر ویژگی های افراد تند خوان و مهارت های ویژه آنها باید با کند خوان ها هم آشنا شویم. همانطور که میتوان حدس زد کند خوان سرعت مطالعه بسیار پایینی دارند. این افراد قاعدتا به سختی میتوانند مطالب را درک و آنها را استخراج کنند. تمرکز بسیار پایین آنها هنگام مطالعه از دیگر نشانه های بارز کند خوان هاست.
تمرکر پایین هنگام مطالعه باعث حواس پرتی های پی در پی هنگام مطالعه خواهد شد.
این اتفاق باعث کاهش سرعت و کیفیت مطالعه به طور چشمگیری میشود. اکثر کسانی که کند خوان هستند درک بسیار کمی از مطالبی که مطالعه کرده اند دارند و آن مطالب را پس از گذر مدت زمان کمی فراموش میکنند.
کند خوان ها چشم های ضعیفی هم دارند! منظور از این ضعف، ضعف عضلات جشم است نه مشکلات بینایی. ضعف در سلول های عصبی و انرژی پایین باعث کاهش انگیزه برای مطالعه و حتی تحصیل در این افراد میشود.
حتی افرادی باهوش قوی ممکن است طریقه درست مطالعه را بلد نباشند و از موفقیت خود در مسیر تحصیلی ناامید شوند. افرادی که نمیتوانند به خوبی مطالب را بفهمند و به خاطر بسپرند در مسیر تحصیلی و درسی خود اعتماد به نفس پایینی دارند. حتی این مشکل میتواند موجب ترک تحصیل هم شود. یادگیری روش های درست مطالعه اصل بسیار مهمی در مسیر تحصیلات است که امروزه بسیاری از افراد از آن غافل هستند.
روش های یادگیری تند خوانی
تند خوانی چهار اصل مهم دارد که در یادگیری آن به این چهار اصل میپردازیم. یادگیری این چهار اصل نیازمند نمرین روزانه ۲۰ الی ۳۰ دقیقه است و باید این تمرین استمرار داشته باشد. در ایتدا کار از استفاه از کتاب های پیچیده یا کتاب های درسی بپرهیزید. کتابی را انتخاب کنید که متنی ساده و روان داشته باشد و طبق قرمول هایی که پیش تر گفتیم باشد.
سرعت مطالعه:
اولین اصل مهم در تند خوانی سرعت مطالعه است. ابتدا باید یاد بگیریم چگونه سرعت مطالعه خود را بالا ببریم. برای مطالعه سریع باید ایتدا از مسائلی بپرهیزیم.
جملات را کلمه کلمه نخوانید!
باید از خواندن جملات به صورت کلمه کلمه پرهیز کنیم. این عمل سرعت ما را بسیار کاهش خواهد داد. باید ذهن خود را به خواندن جملات عادت دهیم. شاید ایتدا اینکار سخت بنظر برسد اما با تمرین و تکرار انجام آن ممکن است. برای شروع میتوانیم خواندن حروف ربط در جملات را حذف کنیم. حروفی مانند « که، با، به و …» را باید از روند مطالعه خود حذف کنیم.
برای مثال به جمله زیر توجه کنید:
- من باید توانایی خود را در تند خوانی با روش های درست افزایش دهم تا مطالعه بهتری داشته باشم.
- من توانایی خود تندخوانی روش های درست افزایش دهم مطالعه بهتری داشته باشم.
در این روش حروف کلمات حذف شده را میفهمیم ولی آنها را میخوانیم. شاید ابتدا درست متوجه این روش نشویم ولی با تمرین خواهیم توانست اینکار را عملی کرده و در آن پیشرفت کنیم.
تصویر سازی
در ادامه باید روی کلمات اصلی جمله تمرکز کنیم. باید بتوانیم برای کلمات در ذهنمان تصویر سازی کنیم و آنها را در شکل واقعیشان تصور کنیم. از خواندن کلمات در ذهن بپرهیزید. باید سعی کرد تصویر کلمات را در ذهن تداعی کرد.
برای مثال وقتی در جمله ای کلمه « دریا » به کار برده ایم، باید به جای اینکه صرفا این کلمه را در ذهنمان بخوانیم دریای آبی رنگ را تصور کنیم و تصویر آن را در ذهنمان تصور کنیم.
با این روش میتوانیم با تقویت تصویر سازی ذهنی به جای اینکه جملات را کلمه کلمه بخوانیم با دید کلی به جمله نگاه کنیم و متن را جمله به جمله بخوانیم. باید بتوانیم به جای اینکه جمله را با صدای ذهنمان بخوانیم تصویر آن را جمله را تصور کنیم. اینکار باعث میشود به مرور زمان به تصویر سازی جملات عادت کنیم و عادت ذهن خوانی را ترک کنیم. بدین ترتیب سرعت مطالعه ما تا حد زیادی افزایش میابد.
خط بری
خط بری یکی دیگر از کار هاییست که در تند خوانی به ما کمک خواهد کرد.برای خط بری به یک خودکار یا مداد احتیاج داریم. البته از انگشتمان هم برای اینکار میتوانیم استفاده کنیم.
ابتدا باید شروع به مطالعه کنیم و همزمان با سرعت چشم هایمان که با متن پیش میروند با خودکار متن را دنبال کنیم. اینکار در مراحل ابتدایی با همان سرعت چشم و خواندن خودمان انجام میشود. پس از مدتی تمرین وارد مرحله بعدی میشویم.
باید سرعت دستمان از سرعت چشم و خواندن بشتر باشد. باید سعی کنیم با با چشم به سرعت دستمان برسیم و آن را دنبال کنیم. در این روش باید سرعت دستمان را کم کم زیاد کنیم و پس از تمرین به سرعت های بالاتر برسیم.
اینکار تا جایی ادامه پیدا میکند که بتوانیم کلمات ببینیم ولی آنها را نفهمیم. دقت کنید نباید با خود بگویید من با سرعت بالایی خط بری میکنم اما متوجه متن هستم پس بهتر عمل کرده ام و یادگیری میسر بوده است!
در اصل در این مرحله هم دوباره باید سرعت را زیاد کنیم تا جایی که فقط کلمات را ببینم اما درکی از آنها نتوانیم به دست آوریم. انقدر این کار را ادامه میدهیم و تمرین میکنیم تا به این سرعت عادت کنیم.
تقویت و افزایش حوزه دید:
برای اینکه بتوانیم متون را کلمه کلمه نخوانیم و جمله جمله بخوانیم باید توانایی های دیداری خود را گسترش دهیم. باید بتوانیم به طور همزمان به تمامی جملات را نگاه کرده و متوجه مفهوم آن ها شویم. لازمه تصویر سازی خوب تقویت چشم هاست.
برای اینکه بتوانیم به خوبی و سریع جملات را ببینیم باید عضلات چشمان خود را تقویت کنیم تا خستگی چشم مانع کار ما نشود. هنگام تند خوانی بیشترین کار برعهده چشمان ماست و عضلات چشم به شدت خسته میشوند.
به این دلیل است که گاهی هنگام مطالعه یا درس خواندن خواب آلود میشویم و نمیتوانیم کارمان را ادامه دهیم. دلیل این خواب آلودگی در اصل خستگی چشم هاست. برای تمرین دادن چشم و تقویت آن تمرین های متنوعی وجود دارد. همچنین تغذیه و ویتامین ها برای تقویت چشم ها بسیار مهم هستند.
تغذیه درست برای تقویت چشم ها:
تغذیه از اصلی ترین فاکتور های مهم و مؤثر در سلامت بدن است. ورزشکاران بدنساز همگی در کنار برنامه ورزشی خود برنامه غذایی و رژیم درستی هم دارند. اهمیت تغذیه در تمامی زمینه ها امری بدیهی است. برای تقویت چشمان هم تغذیه از عومل مهم است که باید به آن توجه داشته باشیم. همه ما وقتی میخواهیم خوراکی مفید برای چشمانمان را تهیه کنیم نام هویج در صدر لیستمان قرار دارد.
خوردن هویج برای تقویت چشم
هویج به عنوان منبع غذایی سرشار از ویتامین A که برای چشم مفید است خوراکی بسیار غنی برای تقویت چشم به شمار میرود.اما علاوه بر هویج سبزیجات مفید دیگری هم برای تقویت چشم وجود دارد.
سبزیجاتی مانند اسفناج و کلم بروکلی نیز منبع بسیار غنی از ویتامین ها هستند که باعث تقویت چشم میشوند. همچنین در طب سنتی خوردن عسل برای تقویت چشم و پیشگیری از بیماری های چشمی بسیار توصیه شده است.
امگا ۳ و آنتی اکسیدان ها
علاوه بر این منابع غذایی حاوی امگا ۳ و ویتامین سی و آنتی اکسیدان ها برای تقویت چشم مؤثر هستند. منابع غذایی بتاکاروتن مانند سیب زمینی، فلفل دلمه ای، پرتقال، جگر، زرده تخم مرغ و تمامی سبزیجات رنگی حاوی این ویتامین ها و املاح معدنی مفید برای چشم هستند.
ماهی منبع سرشار از امگا ۳ است. پیش تر گفتیم امگا ۳ برای تقویت چشم مفید است پس ماهی هم باید در لیست خوراکی های موجود در رژیم غذایی ما قرار گیرد و به طور مداوم مصرف شود.
میوه ها
علاوه بر سبزیجات باید میوه های مفید برای چشم را هم در برنامه غذایی خود داشته باشیم. توت ها منبع سرشار از آنتی اکسیدان ها هستند.
همچنین مطالعات نشان داده اند مصرف مناع غذایی حاوی آنتی اکسیدان ها از ابتلای چشم به دژنراسیون ماکولا و آب مروارید پیشگیری میکند و خطر ابتلا به بیماری های چشمی را میکاهد. دیگر میوه های نارنجی رنگ مانند انبه، طالبی و زرد آلو مقادیر بسیار زیادی از ویتامین A را دارا هستند که برای تقویت قوای چشم مفید است.
مغز ها
یکی دیگر از خوراکی های مفید برای تقویت چشم مغز ها هستند. مغز ها حاوی ویتامین E و روغن های گیاهی مفید برای بدن و بهبود کارکرد چشم هستند.
مصرف مغز هایی مانند گردو، بادام زمینی و بادام که از جمله مغز های حاوی ویتامین های مفید برای چشم هستند برای بهبود قوای چشم توصیه میشود. بادام حاوی ویتامین های مفید برای تقویت چشم و منبع سرشار ویتامین E علاوه بر تقویت چشم از ابتلا به بیماری های چشمی نیز جلوگیری میکند. همچنین دانه آفتاب گردان و فندق هم حاوی ویتامین E هستند و مصرف آنها مفید است.
همچنین خوراکی ها و ادویه هایی مانند رازیانه، زرد چوبه و زعفران عصب های چشم را تقویت میکنند. زغال اخته و چای سبز هم از این دست خوراکی ها هستند که موجب تقویت عصب های چشم میشود.
تمرین های تقویت چشم:
در این قسمت تمرین های گوناگونی برای رسیدن به این قابلیت برای شما آورده ایم. یکی از اصل های یادگیری تند خوانی، اسکن کردن است. این روش به مراتب ساده تر از روش مرور سریع است.
در این روش باید در جهت پیدا کردن اطلاعاتی که به دنبال آن می گردیم، با چشم ها نگاهی سریع و اجمالی به متن داشته باشیم.
اسکن کردن خودش به ۳ بخش مختلف تقسیم می شود:
روش مبتدی:
این روش بسیار ساده است و تنها کافیست که یک کتاب در دست داشته باشید. آن را به یک نفر دیگر بدهید تا یک کلمه را در صفحه مشخص کنید. سپس شما می بایست با دنبال کردن یک انگشت بر روی متن، آن کلمه را پیدا کنید. انگشت خود را به صورت عمودی یا افقی جا به جا کنید.
روش نیمه حرفه ای:
همان کاری که در روش قبلی انجام دادید را باید در این روش اجرا کنید با این تفاوت که در اینجا با ۳ انگشت به دنبال ۲ الی ۳ کلمه بگردید. برای این مرحله باید محدودۀ دید خود را افزایش دهید. همچنین سعی کنید که با حرکت کمتری از انگشتان، تمام صفحه را بررسی کنید.
روش حرفه ای:
پیش نیاز این مرحله، تسلط داشتن بر دو مرحلۀ قبلی است. برای موفقیت در این روش باید حوزۀ دید خیلی وسیع تری داشته باشید. به این صورت که با یکبار نگاه عمودی از بالا به پایین، باید کلمه مورد نظر را پیدا کنید. برای انجام دادن این روش باید ۴ انگشت را بر روی خط بگذاریم به طوری که تمام آن خط را پوشش دهد. سپس به صورت زیگزاگ و از بالا به پایین حرکت را شروع می کنیم تا به کلمه مورد نظر برسیم.
خواندن پاراگراف اول و آخر:
در اکثر مقالات و نوشته ها، پاراگراف اول یک مقدمه ای از مطالب و معرفی کلی از متن است. همچنین پاراگراف آخر نیز یک خلاصه و نتیجه گیری از مطالب گفته شده است. شما بهتر است قبل از خواندن متن، با نگاه بر این دو پاراگراف یک آمادگی ذهنی برای خود ایجاد کنید.
تمرین افزایش حوزه دید
تمرین دیگری نیز برای تقویت و افزایش حوزه دید چشم وجود دارد.
برای این تمرین ابتدا یک نقطه را در مرکز کاغذ میکشیم. سپس در دو طرف آن دو عدد با فاصله یکسان مینویسیم.
۲۳ • ۸۹
باید چشم خود را روی نقطه وسط متمرکز کنیم و سعی کنیم همزمان اعداد را هم ببینیم. این تمرین را چند بار ادامه میدهیم. هر بار باید فاصله اعداد را از نقطه وسط بیشتر کنیم.
۱۷ • ۷۵
با انجام مداوم این تمرین چشم عادت میکند تا با دیدن یک کلمه به دیگر کلماتی که در اطراف آن هستند نیز توجه کند. این عمل موجب میشود تا بتوانیم جملات را به طور وسیع تری ببینیم. سرعت مطالعه با افزایش حوزه دید افزایش پیدا خواهد کرد.
تمرین مطالعۀ معکوس
در این روش شما باید ابتدا یک کتاب با متن ساده و روان انتخاب کنید. آن کتاب را در فاصله ی ۳۰ سانتی متری از چشم خودتان قرار بدید. بعد از تمرین های فراوان این فاصله را کم کم زیاد و به ۴۰ سانتی متر و ۵۰ سانتی متر نیز افزایش دهید.
حال در قالب زمان های ۲ الی ۳ دقیقه ای، از ابتدای صفحه و از سمت راست شروع به خواندن وارونۀ متن کنید. در ابتدا ممکن است درک مطلبی نداشته باشید اما کم کم درکتان از متن بیشتر می شود. این تمرین را به صورت طولانی و در صفحات زیاد تکرار کنید و بین هر زمان ۲ الی ۳ استراحت کوتاه در نظر بگیرید.
گرم کردن چشم
برای افزایش سرعت مطالعه، قبل از هر چیزی بهتر است که چشم های خودتان را گرم کنید. برای گرم کردن چشم نیز تمرین هایی وجود دارد که در ادامه یکی از آن ها را برای شما آورده ایم.
تمرین ستاره
یکی از بهترین و موثر ترین تمرین ها برای گرم کردن چشم، تمرین ستاره است. بدین صورت که اضلاع ستاره را با چشم دنبال کنید. از یک راس شروع کنید. اضلاع را با چشم دنبال کنید و به همان راس برگردید. این تمرین را 2 الی 5 دقیقه انجام دهید. انجام طولانی مدت آن باعث خستگی چشم می شود پس سعی کنید برای انجام آن حتما بین ست ها استراحت داشته باشید.
بعد از گرم کردن چشم، به سراغ تمرین های بعدی برای افزایش سرعت مطالعه بروید
پیدا کردن اعداد به هم ریخته
در این تمرین که به سادگی نیز قابل انجام است، شما باید از یک نفر بخواهید تا اعداد 1 تا 50 را به صورت بهم ریخته و بر روی یک برگه A4 بنویسد. سپس شما باید با چشم اعداد را دنبال کنید و اعداد را به ترتیب از 1 تا آخر پیدا کنید. زمان این کار را ثبت کنید. همچنین سعی کنید که هر بار زمان انجام کار را کاهش دهید.
جست و جوی اعداد پیشرفته
بعد از این که در تمرین بالا به تسلط خوبی رسیدید، می توانید سطح این تمرین را بالا ببرید. برای این کار یک تمرین پیشرفته تر برای پیدا کردن اعداد برای شما آورده ایم.
این تمرین در کتاب تونی بوزان نیز آورده شده است که یکی از بهترین کتاب ها برای افزایش مهارت تند خوانی است.
تمرین به این صورت است که باید اعداد نوشته شده در ستون چپ را در ستون سمت راست پیدا کنید. خودتان را در این تمرین هم با تایمر ارزیابی کنید و سعی کنید سرعت را بالا ببرید.
جست و جوی کلمات
این تمرین نیز یکی از بهترین تمرین ها در حوزۀ تند خوانی است.
برای انجام دادن این تمرین کافیست که سعی کنید کلمات ستون سمت چپ را در کمترین زمان ممکن در ستون سمت راست آن پیدا کنید.
پس از هر بار انجام دادن، سعی کنید در دفعات بعدی سرعت را بیشتر کنید.
تمرین تغییر تمرکز:
برای به چالش کشیدن تمرکز دیداری و تقویت آن میتوانیم تمرین تغییر تمرکز را انجام دهیم. برای اینکار ابتدا باید در حالت نشسته قرار گیرید. سپس انگشت اشاره خود را در فاصله چند سانتی متری از چشم قرار دهید و روز آن تمرکز کنید.
سپس به آرامی انگشت خود را از چشمتان دور کرده و فاصله بدهید. در این مرحله لحظه ای تمرکز خود را از روی انگشت برداشته و به دور تر نگاه کنید. بعد دوباره روی انگشت خود تمرکز کرده و آن را به صورتتان نزدیک کنید. این عمل را باید چند بار تکرار کنید.
تمرین شکل هشت:
در فاصله حدودا ده متری نقطه ای را روی زمین انتخاب کنید و روی آن تمرکز کنید. سپس در ذهن خود شکل هشت «8» را تصور کرده و با چشم آن را ردیابی کنید.
برای حدود ۳۰ ثانیه ردیابی شکل خیالی را ادامه دهید سپس جهت را تغییر دهید و در سمت دیگر آن را دنبال کنید. البته این تمرین اگر زیاد انجام شود ممکن است باعث خستگی چشم شود بهتر است پس از چند بار تمرین استراحت کرده و دوباره تمرین را از سر بگیریم. اینکار علاوه بر اینکه باعث افزایش تمرکز میشود عضلات چشم را هم تقویت خواهد کرد.
قانون ۲۰-۲۰-۲۰ و تاثیرات آن:
یکی از روش های جلوگیری از خستگی چشم در طول روز و انجام کار های روزمره انجام قانون ۲۰-۲۰-۲۰ است. با اینکار از خستگی بیش از حد چشم جلوگیری کرده و انژری بیشتری برای انجام فعالیت های خود از جمله مطالعه خواهیم داشت. جلوگیری از خستگی چشم به طبع انرژی و تمرکز بیشتر برای مطالعه و تند خوانی را در پی خواهد داشت.
برای انجام این قانون لازم است ۳ مسئله را رعایت کنیم. باید به ازای هر ۲۰ دقیقه فعالیت برای مثال کار کردن با کامپیوتر یا وسایل دیجیتالی دیگر مانند موبایل و تبلت به یک وسیله دیگر با ۲۰ متر فاصله از خود به مدت ۲۰ ثانیه نگاه کنیم.
انجام و رعایت این قانون به طور مداوم به طور چشمیگیری از خستگی چشم و خواب آلودگی جلوگیری خواهد کرد. همچنین انرژی بیشتری خواهیم داشت زیرا قدرت یادگیری مغز پس از ۲۰ دقیقه کاهش پیدا میکند و رو به خستگی میرود. پس رعایت این قانون موجب میشود تا دیتا های ورودی در مغز بهتر درک و فهمیده شوند و مدت زمان بیشتری در ذهن بمانند.
کم خوابی و اثرات سوء آن بر چشم:
دیگر مسئله مهم و تاثیر گذاز برای چشم ها داشتن خواب کافی است. خواب کافی برای سلامت چشمان مسئله ی بسیار مهمی است. در صورت نداشتن خواب کافی قوای بینایی چشمان دچار خستگی و ضعف خواهد شد. داشتن حداقل ۶ الی ۷ ساعت خواب کافی برای رفع خستگی مغز و چشم ضروری است.
همچنین سعی کنید زمان مناسبی را برای خوابیدن انتخاب کنید. ساعات پایانی شب و بامداد زمان مناسبی برای خوابیدن نیستند و خستگی مغز به طور کامل با خوابیدن در این ساعات برطرف نخواهد شد. اکثر ما تجربه کرده ایم وقتی شب را دیر میخوابیم حتی اگر ۱۰ ساعت هم بخوابیم پس از بیدار شدن احساس کسالت خواهیم داشت.
علاوه ب اینها سعی داشته باشید قبل از خواب کمتر از وسایل الکتریکی مانند موبایل استفاده کنید. همچنین اگر بر اثر فعالیت های روزمره سنگین احساس خستگی در ناحیه چشمان داشتید میتوانید قبل از خواب از یخ برای ماساژ چشم استفاده کنید. این عمل موجب رفع خستگی چشم تا حدودی خواهد شد.
درک و فهم مطلب:
پس از تقویت مهارت های سرعت مطالعه و قوای چشم نوبت به مراحل مهم تر در تند خوانی میرسد. پس اینکه بتوانیم یاد بگیریم چطور تند بخوانیم باید بتوانیم درک بالایی از مطالب خوانده شده هم بدست آوریم.
در اصل این مرحله از مراحل قبل از اهمیت بالاتری هم برخوردار است زیرا اگر ما بتوانیم تند بخوانیم ولی چیزی نفهمیم تند خوانی برای ما فایده ای ندارد. حال سوال اینجاست چطور میتوانیم قدرت درک و فهم خود را از مطالب افزایش دهیم.
تمرکز ذهنی
قبل از هرکار دیگر اصلی ترین و اولین کاری که باید انجام دهید این است که ذهن خود را ریلکس کنید. اگر تمرکز ذهنی داشته باشیم و فکرمان معطوف مسائل دیگر باشد شاید بتوانیم مطالعه داشته باشیم اما قدرت درک ما از مفهوم آنها به شدت پایین خواهد بود.
برای درک مفهوم مطالب و به خاطر سپاری آن باید ذهن خود را از دیگر مسائل آزاد کرده و توجه خود را کاملا معطوف به مطالعه کنیم. در ایتدای صحبت هایمان هم به برخی راه های آزاد سازی ذهن اشاره کرده بودیم.
فکر کردن و هدف گذاری
قدم بعدی فکر کردن است. باید فکر کنیم و هدف گذاری کنیم. منظور اصلی این است که پیش از شروع مطالعه با فکر کردن راجع به کتابی که قرار است بخوانیم تمرکز و فکر خود را به مطالعه مشغول کنیم. سپس باید هدف گذازی کنیم. برای مثال برای خود تعیین کنیم ک در مدت زمان مشخص باید یک فصل از کتاب را مطالعه کرده باشیم.
این عمل موجب میشود که فکر ما مشغول موضوعات دیگر نشود و تمام توجه و تمرکز ما روی مطالعه باشد. محدودیت زمانی و هدفگذاری باعث میشود تا حواس ما پرت مسائل دیگر نشود.
ذهن ما برای اینکه بتوانیم به درستی هدف مشخص شده را انجام دهیم و سر موقع فصل انتخابی کتابمان را تمام کنیم از فکر کردن به مسائل دیگر اجتناب می کند. بدین ترتیب بازدهی مطالعه ما بالا خواهد رفت و درصد بیشتری از متن را خواهیم فهمید.
تقسیم بندی مطالب
یکی دیگر از کار های مفید برای تند خوانی تقسیم بندی مطالب است. ذهن ما وقتی با حجم انبوهی از اطلاعات مواجه میشود ممکن از از یادگیری و فهم آنها فرار کند! میتوانیم پیش از شروع مطالعه مطالب را تقسیم کنیم و آنها را دسته بندی کنیم. اینکار درک و تحلیل مطالب را برای ما آسان تر خواهد ساخت. دسته بندی مطالب به ذهن ما نظم میدهد. نظم ذهنی موجب افزایش قابل توجه تمرکز میشود.
قوای حافظه:
حال پس از اینکه مطالب را فهمیدیم و درک کردیم سوال اینجاست که تنها فهم مطالب کافی است؟ باید گفت که پس از فهم مطالب مورد بعدی که بسیار حائظ اهمیت است این است که بتوانیم آنها را به خاطر بسپاریم و بازگو کنیم.
اگر بلافاصله یا پس از مدت کمی بعد از مطالعه مطالب از ذهن ما خارج شوند و دیگر آنها را به یاد نیاوریم مطالعه ما فایده ای برای ما نداشته است.
مطالعه و تقویت حافظه
حال برای تقویت قوای حافظه باید چه کرد؟ یک رابطه دو سویه بین مطالعه ما و تقویت حافظه وجود دارد. برای اینکه مهارت تند خوانی را بتوانیم به درستی یاد بگیریم باید قوای حافظه و مغز خود را تقویت کنیم تا مطالب خوانده شده را بتوانیم به خاطر بسپاریم.
در عوض خود مطالعه و تند خوانی هم باعث تقویت ذهن و حافظه خواهد شد. مطالعه کتاب خصوصا کتاب ها مقالات علمی حافظه را تقویت میکند.
تغذیه
در مورد تغذیه بالاتر مفصل صحبت کردیم. باید گفت دیگر فایده تغذیه مناسب تقویت حافظه است. مواد غذایی مانند ماهی که حاوی امگا ۳ است برای تقویت حافظه هم مفید هستند. همچنین کندر از دیگر خوراکی های مغذی برای حافظه و مغز است.
انجام بازی های فکری
انجام بازی های فکری نیز از دیگر روش های تقویت مغز و حافظه است. بازی های مانند شطرنج، سودوکو و مکعب روبیک از این دست بازی ها هستند. برای مثال شطرنج بازی بسیار چالشی برای ذهن است که مغز ما را با چالش های زیادی رو به رو میکند.
در بازی شطرنج فرد بازیکن هر لحظه باید سناریو جدید برای استراژی خود بچیند و سعی کند فکر بازیکن مقابل را بخواند. شطرنج همچنین باعث افزایش ضریب هوش هم میشود که در مقاله راهکار های افزایش ضریب هوش مفصل راجع به راهکار های افزایش ضریب هوش صحبت کرده ایم.
در بازی مکعب روبیک با یادگیری راه ها و فرمول های مختلف و استفاده از آنها در زمان کم و با سرعت بالا ذهن را درگیر خواهیم کرد. این بازی مانند ورزشی است برای مغز ما و حافظه را تقویت خواهد کرد و قدرت ذهنی ما را افزایش میدهد.
به طور کلی اگر بتوانیم مهارت تند خوانی را با تمرین و تکرار در خود تقویت کنیم بدیهی است که به مرور قوای حافظه ما هم بهبود خواهد یافت.
کلام آخر
در این مقاله درباره تند خوانی صحبت کردیم. اینکه از اول توسط چه کسانی ابداع شد و اصلا مفهوم آن چیست و چه فایده هایی برای ما در بر خواهد داشت. درباره روش های تند خوانی صحبت کردیم و برای شما مثال ها و تمرین هایی را نیز بیان کردیم.
به طور کلی و خلاصه باید گفت که تند خوانی میتواند در مسیر تحصیل و آینده شغلی و همچنین مطالعه روزمره کمک بزرگی به ما کند. بالاترین حد تمرکز و یادگیری مفید از فواید مهم این مهارت است. اگر فقط یک ماه تمرین مستمر داشته باشیم میتوانیم به خوبی این مهارت را فراگیریم و با استفاده از آن روز به روز سرعت مطالعاتی خود را بالا ببریم.
بدون دیدگاه