مکعب روبیک- مغز برتر

آموزش مکعب روبیک

فهرست مطالب

تاریخچۀ مکعب روبیک

یکی از محبوب ترین سرگرمی های چند دهۀ اخیر، مکعب روبیک است. این مکعب جادویی به سرعت در سراسر جهان منتشر شد و علاقه مندان زیادی را برای خود به وجود آورده است. به طوری که امروزه به صورت حرفه ای و در سطح جهانی، آموزش داده می شود و مسابقات بین المللی آن برگزار می شود.
برای اولین بار این مکعب توسط پروفسور ارنوروبیک اختراع شد. وی در دانشکده فنی بوداپست فارق التحصیل شده بود. همچنین دارای مدرک مهندسی معماری، فوق لیسانس مجسمه سازی و معماری داخلی بود. روبیک در اواخر سال ۱۹۶۰ استاد طراحی داخلی و معماری در آکادمی هنری صنایع کاربردی شد.

او در ابتدا قصد ابداع مکعب روبیک را به عنوان یک اسباب بازی یا پازل محبوب و پر فروش نداشت. بلکه به دنبال ابزاری آموزشی بود که بتواند به وسیلۀ آن هنرجویانش را در درک سه بعدی اشیا کمک کند. همچنین طرح بنیادی مکعب برای او جالب بود بنابراین به تحقیقات مختلف در رابطه با آن پرداخت. روبیک در سال ۱۹۷۰ اولین تحقیقات خودش در رابطه با مکعب جادویی را ارائه داد.

پروفسور ارنو روبیک- مغز برتر
پروفسور ارنو روبیک

جرقه ذهنی پروفسور روبیک چگونه رخ داد؟

او از خودش پرسید که چطور قطعه ها می توانند به طور جداگانه حرکت کنند بدون اینکه از هم جدا شوند؟
راه حل روبیک داشتن قطعاتی بود، که یکدیگر را توسط شکل هایشان نگه دارند. در همین راستا او قطعات کوچکی را حکاکی کرد و سپس آن ها را مونتاژ نمود. در ادامه بر روی هر وجه، کاغذی با رنگ متفاوت چسباند و شروع به چرخاندن آن کرد.
ارنوروبیک در این باره می گوید: «خیلی هیجان انگیز بود که ببینم بعد از تنها چند چرخش رنگ ها ترکیب می شوند و به صورت درهم و برهم در می آیند. بی نهایت رضایت بخش بود که این نمایش رنگین را به نظاره نشست. درست مثل حس بعد از قدم زدن هنگامی که مناظر بی نظیری را تماشا کرده ای و تصمیم می گیری به خانه بازگردی. پس از مدتی تصمیم گرفتم به خانه باز گردم و در این هنگام بود که با یک موضوع بزرگ مواجه شدم!!
از کدام راه باید به خانه برگردم؟؟ راه خانه کدام طرف است؟»
بدین ترتیب بود که پروفسور در بهار سال ۱۹۷۴ مکعب را اختراع کرد و در ادامه، نزدیک به یک سال بعد، درخواست ثبت طرح خود را داد.

ثبت اختراع و انتشار مکعب روبیک

بعد از اینکه این مکعب در مجارستان ثبت اختراع شد، روبیک آن را به یک تعاونی اسباب بازی کوچک سپرد. در اواخر سال ۱۹۷۷ اولین سری از این مکعب ها به بازار آمد و به تدریج در مجارستان دارای محبوبیت شد و به مکعب جادویی شهرت یافت.
قوانین ثبت اختراع، اجازۀ ثبت بین المللی این مکعب را نمیداد. همچنین انجمن بازی های فکری به دنبال نامی برای این مکعب بود، در آخر تصمیم گرفتند که نام آن را به افتخار سازندۀ آن، «مکعب روبیک» بگذارند و بدین ترتیب نام پروفسور در سرتاسر جهان شناخته شد.
این مکعب به دلیل جذابیتی که داشت، به سرعت و بدون هیچ گونه بازاریابی در خارج از مرز های مجارستان و سرتاسر جهان گسترش یافت و به فروش خوبی نیز رسید. چیزی نگذشت که پروفسور ارنوروبیک از طریق فروش انبوه این مکعب به اولین میلیونر خود ساخته در میان کمونیست ها شد.
در ادامه مکعب روبیک برنده جایزۀ بهترین پازل جهان در آلمان شد و گفته می شود که پر فروش ترین اسباب بازی جهان با ۳۵۰/۰۰۰/۰۰۰ عدد فروش است.
این مکعب جادویی علاوه بر سرگرمی فواید بسیار زیادی برای مغز و حافظه دارد. مکعب روبیک باعث افزایش تمرکز، هماهنگی بین حواس، جلوگیری از آلزایمر در بزرگسالان، افزایش اعتماد به نفس و … می شود. همچنین شما با حل این مکعب در بین آشنایانتان به عنوان یک نابغه شناخته می شوید چراکه قادر خواهید بود تا در کمتر از چند دقیقه و به سادگی این مکعب پیچیده را حل کنید.

تکامل شیوۀ حل مکعب

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که با مکعب روبیک برخورد داشته باشید و برای حل آن نیز وقت زیادی بگذارید. اما پس از کمی بازی با آن می بینید که حل این مکعب کار بسیار سختی است و آن را رها می کنید.
تقریبا ۹۵ درصد افرادی که در مقابل روبیک قرار می گیرند، پس از مدتی کلنجار رفتن با آن، خسته می شوند و آن را کنار می گذارند.
تا ۷ سال بعد از اختراع مکعب روبیک، حل آن به صورت آزمون و خطا بود و حرکات را آنقدر انجام می دادند تا به هدف درستی برسند. سرانجام در سال ۱۹۸۱ برای اولین بار فرمولی برای حل این مکعب ابداع شد که کار افراد را ساده تر کرد.
برای اینکه بتوانید در حل کردن مکعب روبیک موفق ظاهر شوید، باید توانایی استفادۀ عملی از فرمول های آن را نیز داشته باشید. همچنین این فرمول ها بدون به خرج دادن صبر و حوصله به جایی نمی رسند. در کنار استفادۀ عملی از فرمول ها، باید صبر و حوصلۀ زیادی برای حل مکعب روبیک داشت.
مکعب روبیک انواع گوناگونی با اندازه های مختلف دارد؛ از روبیک های جیبی که به صورت ۲×۲×۲ هستند تا روبیک های پروفسور ها که ۵×۵×۵ و بالاتر می باشند.

نوع رایج مکعب های روبیک، روبیک کلاسیک است که ۳×۳×۳ است. در ادامه به آشنایی در رابطه با این مکعب و همچنین آموزش حل آن، در موسسه مغز برتر می پردازیم.

مسابقات جهانی روبیک

اولین دوره از مسابقات جهانی روبیک در سال ۱۹۸۲ در بوداپست مجارستان برگزار شد. در قالب این مسابقات، هر شرکت کننده قادر بود تا ۳ بار رکوردگیری کند و بهترین زمان او به عنوان رکورد ثبت می شد. البته باید روبیک را در کمتر از ۶۰ ثانیه حل می کرد.
در این مسابقات یک پناهندۀ تایلندی به نام مین تای از کشور آمریکا با رکورد ۲۲:۹۵ ثانیه توانست مقام اول مسابقات را بدست آورد.
مسابقات رسمی بعدی در سال ۲۰۰۳ در تورنتو کانادا برگزار شد. این مسابقات تحت نظر WCA (World Cube Association) بود که در ۱۳ آیتم برگزار شد. در این مسابقات کیوبری (کیوبر: کسی که مکعب را حل می کند) به نام Dan Knights با زمان میانگین ۲۰ ثانیه، مقام اول را نزد خود کرد. همچنین Jess Bonde با حل کردن مکعب در ۱۶:۵۳ ثانیه به عنوان سریع ترین کیوبر جهان شناخته شد.
پس از سال ۲۰۰۳ این مسابقات هر ساله و به صورت آزاد در اکثر کشور های دنیا، و همچنین هر دو سال یکبار به صورت جهانی برگزار می شود. در سال ۲۰۱۹ نیز این مسابقات در استرالیا برگزار شد که ۵ رکورد جهانی در آن شکسته شد.
امروزه این مسابقات در ۱۷ آیتم برگزار می شود.

مسابقات روبیک در ایران

از سال ۱۳۹۰ در ایران هم برگزاری این مسابقات با حضور رون ون بروچم، رئیس سازمان جهانی روبیک به عمل آمد. به طوری که سالانه مسابقات متعددی تحت نظر این سازمان و در ایران برگزار می شود.

فواید حل مکعب روبیک

مکعب روبیک علاوه بر جنبۀ سرگرمی که دارد، فواید زیادی نیز دارد. در ادامه برخی از فواید آن را برای شما آورده ایم.

  1. قدرت یادگیری شما را افزایش می دهد.
  2. توانایی تمرکز شما را بالا می برد.
  3. باعث تقویت قدرت تجسم سه بعدی می شود.
  4. باعث درک بهتر حرکات و چرخش ها در فضا می شود.
  5. موجب هماهنگی بین عضلات دست و چشم می شود.
  6. توانایی استفاده همزمان از هر دو دست و  همچنین کنترل داشتن بر روی انگشتان را به ارمغان می آورد.
  7. قدرت تصمیم گیری در لحظه را افزایش می دهد.
  8. باعث تقویت قدرت تصمیم گیری می شود.
  9. باعث تقویت حافظۀ کوتاه مدت و بلند مدت می شود.
    در پکیج های تقویت هوش و حافظۀ موسسه مغز برتر نیز از آموزش روبیک برای تقویت حافظه استفاده می شود. شما می توانید با استفاده از این پکیج ها، علاوه بر روبیک روش های دیگری برای تقویت دو نیمکرۀ مغز خود یاد بگیرید.
  10. موجب افزایش هوش منطقی شما می شود.
  11. اعتماد به نفس شما را افزایش می دهد.
  12. با حل روبیک قادر خواهید بود تا از دو نیمکره مغز خود به صورت همزمان استفاده کنید.

آشنایی با روبیک کلاسیک (۳×۳)

هر روبیک کلاسیک دارای ۶ وجه مختلف است که هر کدام از این وجه ها دارای رنگی جداگانه است. همچنین هر وجه به ۹ تکه تقسیم می شود. نوع استاندارد آن دارای ۶ رنگ است که عبارتند از: سفید، زرد، نارنجی، قرمز، آبی و سبز.
این مکعب به صورت محور های عمودی و افقی حرکت می کند. این مسئله به شما این امکان را می دهد که در هر وجه به طور جداگانه رنگ ها را به هم بریزید.
هدف بازی این است که رنگ های بهم ریخته شده در هر وجه را، درست و یکدست در کنار هم بچینید.

مکعب روبیک 3 در 3- مغز برتر
پس از گسترش یافتن و محبوب شدن این بازی، افراد زیادی بر روی آن تحقیق کردند و بسیاری از آن ها معتقدند که در حقیقت برای حل و یادگیری روبیک، تنها کافیست فرمول های آن را یاد بگیریم.

قبل از آنکه به آموزش مکعب ۳ در ۳ بپردازیم، ابتدا قصد داریم شما را با آن بیشتر آشنا کنیم.
دانه های مکعب شکل کوچکی که در مکعب بزرگ روبیک قرار دارند، از سه نوع مختلف تشکیل می شوند.

۱.  مکعب های مرکزی:

این مکعب ها در مرکز هر وجه قرار دارند، هر کدام دارای یک رنگ هستند و به هیچ گونه قابل حرکت نیستند.

مکعب روبیک- مکعب های مرکزی- مغز برتر
۲. مکعب های لبه:

از این مدل مکعب ها ۴ تا در هر وجه داریم که دارای ۲ رنگ هستند.

مکعب روبیک- مکعب لبه ای- مغز برتر

۳. مکعب های گوشه:

مانند مکعب های لبه، این مکعب ها هم ۴ تا در هر وجه هستند با این تفاوت که مکعب های گوشه دارای سه رنگ هستند.

مکعب روبیک- مکعب گوشه ای- مغز برتر

نام گذاری وجه ها

در شکل زیر، تقسیم بندی و نام گذاری وجه ها را برای شما شرح داده ایم. برای اینکه در ادامه بتوانید آموزش ها را با درک بیشتری دنبال کنید، نیاز است که این مطالب اولیه را به خوبی به خاطر بسپارید.

تقسیم بندی وجه ها- مکعب روبیک- مغز برتر

توجه کنید که اهمیت وجه جلویی (front) از سایر وجه ها بیشتر است و هنگام حل کردن و چرخاندن مکعب، باید از وجه جلو به آن نگاه کرد.
این را هم لازم است بدانید که هنگام حل  کردن مکعب، منظور از رنگ یک وجه، رنگ مکعب مرکزی آن است.

انواع حرکت ها در روبیک ۳×۳

برای حل این نوع مکعب، نماد های حرکتی داریم که بر اساس هر کدام از آنها یکی از سطر ها یا ستون ها و یا حتی وجه جلویی ۹۰ درجه چرخانده می شود.
به طور کلی سه نوع حرکت داریم:

  • حرکات افقی یا سطری:

    در حالت کلی سه ردیف افقی وجود دارد که دارای ۶ نماد زیر است.

حرکات افقی- مکعب روبیک- مغز برتر

این نماد ها نشان دهندۀ این موضوع هستند که کدام سطر و به کدام طرف باید چرخانده شوند.
برای مثال نماد ۶ از چپ نشان  می دهد که سطر سوم وجه مقابل، ۹۰ درجه به سمت چپ چرخانده شود. یا مثلاً نماد ۱ از چپ نشان می دهد که سطر اول وجه مقابل، باید ۹۰ درجه به سمت راست چرخانده شود.

  • حرکات عمودی یا ستونی:

    می دانیم که در هر وجه و در حالت کلی، سه ستون داریم که نوع حرکات آن ها در زیر نشان داده شده است.

حرکات عمودی- مکعب روبیک- مغز برتر

این نماد ها تا حدودی همانند نماد های قبلی هستند. بدین صورت که هر کدام از آن ها نشان می دهند که کدام ستون، به کدام طرف (بالا یا پایین) چرخانده شود.
برای مثال نماد سوم از چپ بدین معنی است که می بایست ستون وسط از وجه مقابل، ۹۰ درجه به سمت بالا چرخانده شود.

  • حرکات وجه مقابل (جلویی)

این مدل حرکت تعیین می کنند که کل وجه جلویی باید بهه کدام سمت (چپ یا راست) چرخانده شود. حرکات وجه مقابل دارای ۲ نماد است که در زیر می توانید ببینید.

حرکات وجه مقابل- مکعب روبیک- مغز برتر

سطر یا ستون وسط را چگونه جا به جا کنیم؟

برای اینکه بخواهیم سطر یا ستون وسط را جا به جا کنیم، از آنجایی که این قسمت ها به تنهایی نمی توانند بچرخند، باید آن را با سطر یا ستون کناری بچرخانیم. سپس آن سطر یا ستون را پس از چرخش، به حالت اولیه خود برگردانیم.
به عنوان مثال، برای اینکه ستون وسط از وجه مقابل را ۹۰ درجه و به سمت بالا بچرخانیم، ابتدا باید آن را با ستون سمت چپ یا راست خود جا به جا کرده و سپس ستون کناری را بر سر جای خودش برگردانیم.

این حرکات شاید به ظاهر پیچیده باشند، اما پس از کمی تمرین کردن، بدون اینکه به آن ها فکر کنید و حتی بدون نگاه کردن به مکعب انجامشان می دهید.

الفبای روبیک

قبل از اینکه به بررسی مراحل حل بپردازیم، برای راحتی کار، لازم است که یکسری علامت ها را یاد بگیرید. ما در این مقاله، این حروف را، الفبای روبیک می نامیم. الفبای روبیک به صورت زیر است:

R

این حرف مخفف کلمۀ «Right» در انگلیسی است. بدین معنی است که ستون سمت راست را ۹۰ درجه به سمت بالا بچرخانیم.

′R

این علامت که در بالای حرف R آمده است، «پریم» خوانده می شود که عملکرد آن را معکوس می کند. یعنی در پیرو این علامت، می بایست ستون سمت راست را ۹۰ درجه به سمت پایین چرخاند.

L

این حرف نیز مخفف کلمۀ «Left» در انگلیسی است. یعنی باید ستون سمت چپ را جا به جا کنیم. البته با این تفاوت که این دفعه، ۹۰ درجه به سمت پایین می چرخانیم.

′L

این عملگرهم مانند ′R همان کار را انجام می دهد. یعنی برعکس L را انجام داده و ستون سمچ چپ را ۹۰ درجه به سمت بالا می چرخاند.

U

این حرف را می توان مخفف کلمۀ «UP» به معنای بالا در نظر گرفت. از معنی آن می توان فهمید که مربوط به ردیف بالایی است. بدین صورت، هر موقع که ما U دیدیم، باید ردیف بالا را در جهت عقربه های ساعت بچرخانیم.

′U

این بار هم باید در خلاف U عمل کنیم. هر جایی که U دیدیم، باید ردیف بالایی را در خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانیم.

F

F را هم می توان مخفف کلمۀ «Front» در نظر گرفت. شما باید هر زمانی که در فرمول ها این حرف را دیدید، وجه جلویی را به سمت راست یا همان در جهت عقربه های ساعت بچرخانید.

′F

همانند حروف قبلی، احتمالاً معنی این علامت را هم متوجه هستید. بدین معنی است که شما وجه جلویی مکعب را می بایست به سمت چپ و در خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید.

در ادامه از این حروف زیاد استفاده می کنیم. بنابراین این الفبا را به خوبی به یاد بسپارید.

آموزش حل مکعب ۳ در ۳

پس از مطالعه و به یاد سپاری الفبای روبیک، حالا شما آماده هستید که مراحل را گام به گام مطالعه کنید. توصیه می شود که همزمان با مطالعۀ مطلب و مشاهدۀ تصاویر، خودتان مکعب روبیک را در دست بگیرید و مراحل را همزمان با ما انجام دهید.
حل مکعب روبیک روش های گوناگون و زیادی دارد. در این مطلب ما برای شما ساده ترین راه حل را شرح می دهیم که هم افراد مبتدی و هم افراد پیشرفته بتوانند از آن استفاده کنند. برای حل مکعب به این روش، لازم است ۷ گام زیر را انجام دهید:

گام اول:

همانطور که گفتیم، مکعب های مرکزی هیچ گاه جا به جا نمی شوند. پس از این که مکعب به هم ریخته را دریافت کردید، مکعب مرکزی زرد را پیدا کرده و آن را به طرف بالا بگذارید. به عبارت دیگر، وجه زرد باید وجه بالایی ما باشد و تا آخر آن را از بالا تکان نمی دهیم. (انتخاب رنگ ها دلخواه است و در اینجا صرفاً برای مثال و درک بیشتر است).

گام اول- مکعب روبیک- مغز برتر

همینطور که در تصویر مشاهده می کنید، مکعب مرکزی زرد را به عنوان وجه بالایی در نظر می گیریم و تا آخر مراحل آن را از وجه بالا تکان نمی دهیم.

گام دوم:

پس از اینکه وجه زرد را به عنوان وجه بالایی در نظر گرفتید. حال لازم است که در مکان مکعب های لبۀ وجه بالا، رنگ سفید را جای دهید. به طوری که یک حالت «به علاوه» مانند تشکیل شود.
برای انجام این کار ابتدا وجه رو برو را در نظر می گیریم و رنگ سفید را در آن چک می کنیم. به گونه ای که با انگشت یک به علاوۀ فرضی بر روی وجه می کشیم، اگر در مسیر آن و در مکعب های لبه، رنگ سفید وجود داشت، آن را به صورت روبرو به وجه بالایی جا به جا می کنیم: اگر رنگ سفید در ستون وسط طبقۀ بالایی بود، یک حرکت F می زنیم و آن را به طبقه وسط میاوریم.
در رابطه با طبقۀ اول نیز همینطور است و با یک حرکت F باید رنگ سفید را به طبقۀ وسط آورده و سپس با حرکات R یا ′L آن را به وجه بالایی می بریم.
در هر وجه، این به علاوه ی فرضی را می کشیم و اگر در مکعب های لبه، سفید وجود داشت، این کار را انجام می دهیم تا در نهایت شکل زیر در وجه بالایی ظاهر شود.

گام دوم- مکعب روبیک- مغز برتر

همچین شکلی باید با رنگ های سفید تشکیل شود. اگر مکعب های دیگر هم سفید شدند، ایرادی ندارد. مهم این است که مسیر به علاوه شکل را با رنگ های سفید تشکیل دهیم.

اگر بعد از تشخیص سفید و F زدن بر روی آن، هنگامی که میخواستیم آن را در وجه بالایی ببریم، در جایگاهش ( یعنی مکعب لبۀ متناسب با آن در وجه بالا) عدد سفید وجود داشت چکار کنیم؟
در این صورت کافیست حرکت U انجام دهیم تا رنگی به غیر از سفید در آن مکان ظاهر شود. اگر با یکبار U زدن به نتیجه نرسیدید، دوباره انجامش دهید.

گام سوم:

در این مرحله، در وجه بالا یکی یکی مکعب های سفید لبه را در نظر میگیریم. طرف دیگر آن مکعب کوچک را که در وجه مقابل قرار دارد، در نظر می گیریم. حالا باید مهرۀ پایینی اش هم با آن همرنگ شود. اگر مهرۀ ردیف وسط با آن همرنگ نبود، دو ردیف آخر را همزمان و آنقدر می چرخانیم تا همرنگ شود.(دقت کنید دو ردیف را با هم می چرخانیم). سپس دوبار F می زنیم.
برای مثال در تصویر پایین، از وجه رو برو که نگاه کنید، در زیر رنگ سفید، رنگ قرمز وجود دارد و همچنین رنگ زیرین آن هم با خودش ست شده و قرمز است.

گام سوم- مکعب روبیک- مغز برتر

به احتمال زیاد تا الان مفهوم این حرف را متوجه نشده اید. اما نگران نباشید. در ویدئوی زیر به زبان ساده برای شما توضیح داده شده است.

گام چهارم:

حال ما باید وجه های جانبی را یکی یکی بررسی کنیم. در این مرحله حالت های مختلفی پیش می آید.

۱. حالت اول

اگر مانند شکل زیر، مهرۀ سفید در سمت چپ و بالای وجه مقابل قرار داشت، از فرمول سمت چپ استفاده می کنیم که در ادامه به شما می گوییم. البته قبل از استفاده از فرمول باید توجه کنید که وجه بالاییِ مکعب کوچکی که در نظر می گیریم، باید همرنگ با مکعب مرکزی در وجه مقابل باشد. اگر رنگ هایشان یکسان نبود، دو ردیف پایین را با هم و آنقدری می چرخانیم تا یکسان شوند. در شکل زیر ببینید.

گام چهارم- مکعب روبیک- مغز برتر
رنگ سفید در گوشه بالا

همانطور که در شکل می بینید، رنگ بالای سفید، رنگ سبز می باشد و مرکز وجه مقابل را هم رنگ سبز قرار می دهیم.

حالا وقت استفاده از فرمول هاست:

فرمول سمت چپ:   U′-L′-U-L

∗ ( تمام فرمول ها را از چپ به راست بخوانید)

۲. حالت دوم

همچنین اگر مهرۀ سفید در سمت راست و بالای وجه قرار داشت، با دقت بر این که رنگ بالایی آن با رنگ مرکز یکسان شود، از فرمول زیر استفاده میکنیم:

فرمول سمت راست: ′U-R-U′-R 

 

۳. حالت سوم

اگر مهرۀ سفید در گوشه های پایین وجه بود، ابتدا فرمول مختص به آن سمت را بر روی آن اجرا کنید. با این کار مهره سفید را به ردیف بالای همان سمت منتقل می کنید. سپس کافیست یکبار دیگر فرمول را اجرا کنید.

گام چهارم- مکعب روبیک- مغز برتر
رنگ سفید در گوشه پایین

۴. حالت چهارم

یک مورد استثناء هم وجود دارد که ممکن است رنگ سفید در وجه بالایی ظاهر شود. ابتدا دو وجه دیگر آن مهرۀ کوچک را مشاهده کرده و رنگ هایشان را در نظر می گیریم. در مکعب روبیک خود، وجه های آن دو رنگ را پیدا کرده، با استفاده از حرکت U، مهره را در وسط آن دو وجه قرار می دهیم. حالا فرمول زیر را انجام می دهیم:

فرمول سفید در بالا:  ′R-U-U-R′-U′-R-U-R

 

استثنا در گام چهارم- مکعب روبیک- مغز برتر
رنگ سفید در وجه بالایی

برای درک بیشتر ویدیوی زیر را مشاهده کنید.

با استفاده از این فرمول، رنگ سفید در وجه بالایی هم از بین می رود و صفحۀ سفید در وجه زیرین کامل می شود.

نتیجه در گام چهارم- مکعب روبیک- مغز برتر
صفحۀ زیرین

گام پنجم:

در این مرحله مکعب های لبه ای در وجه بالایی را در نظر می گیریم. همچنین رنگ پایینی آن ها را نیز در نظر می گیریم. اگر هیچ کدام از آن ها زرد نبود، به روش زیر عمل می کنیم:
ابتدا باید ببینیم که مکعب لبه ای در وجه بالا چه رنگی است. و اینکه وجه مربوط به آن رنگ، در سمت چپ وجه مقابل قرار دارد یا در سمت راست آن. اگر در هر سمتی قرار داشت، متناسب با آن، از فرمول های زیر استفاده می کنیم:

همرنگ با وجه سمت چپ بود:      ′U′-L′-U-L-U-F-U′-F


همرنگ با وجه سمت راست بود:   U-R-U′-R′-U′-F′-U-F

برای درک بیشتر، دو ویدیو زیر را مشاهده کنید.

گام ششم:

در این مرحله می بایست سطح رنگ زرد را از هر حالتی که هست، به شکل «به علاوه» یا «+» برسانیم.
در ادامه باید از فرمول زیر پیروی کنیم.

فرمول ساخت زرد: ′F-R-U-R′-U′-F

برای این کار ابتدا ۴ مکعب گوشه ای را با انگشت می پوشانیم و فقط شکل به علاوه مانندِ وسط را در نظر میگیریم. در ادامه ۴ حالت برای ما پیش می آید:

حالت اول:

حالت اول این است که در شکل «+» در وجه بالا، فقط یک رنگ زرد و آن هم در مرکز داشته باشیم. بنابراین از هر وجه جانبی که می خواهیم، می توانیم فرمول را اجرا کنیم.

حالت اول- مکعب روبیک- مغز برتر

 

حالت دوم:

در حالت دوم یک خط شکسته به شکل زیر به وجود می آید.

جهت غلط- مکعب روبیک- مغز برتر                                                جهت درست- مکعب روبیک- مغز برتر

جهت غلط                                                                                                            جهت درست

توجه داشته باشید که برای اینکه بخواهید فرمول را اجرا کنید، حتما باید جهت خط شکسته را مانند عکس بالا بگیریم. اگر جهت آن فرق داشت، مکعب را بچرخانید تا به آن جهت در بیاید و حالا فرمول را استفاده کنید.

حالت سوم:

حالت سوم به این صورت است که یک خط صاف به صورت زیر ایجاد می شود. دقت کنید که اگر خط عمودی به وجود آمد، باید مکعب را ۹۰ درجه بچرخانیم و حتما باید خط به صورت افقی باشد. حالا می توان فرمول ساخت زرد را بر روی آن اجرا کرد.

نتیجه در گام چهارم- مکعب روبیک- مغز برتر                                                       جهت درست- مکعب روبیک- مغز برتر

  جهت غلط                                                                                                        جهت درست

 

در ویدیوی پایین تمام حالات را برای شما توضیح داده ایم.

حالت چهارم:

در نهایت و در حالت چهارم، یک علامت به علاوۀ زرد یا «+» به وجود می آید که در این حالت یک راست به سراغ فرمول ساخت زرد می رویم.

 گام هفتم:

در این مرحله از فرمولی برای تکمیل سطح زرد استفاده می کنیم. به این الگوریتم، فرمول ماهی هم می گوییم.

فرمول ماهی:   ′R-U-R′-U-R-U-U-R

 

بعد از اینکه گام ششم را انجام دادیم، سطح زرد را چک می کنیم. اگر به جز سه تا از مکعب های گوشه ای، بقیه مکعب ها زرد بودند، به اصطلاح یک شکل ماهی در سطح به وجود می آید. این شکل را در تصویر پایین به شما نشان خواهیم داد.

نتیجه در گام چهارم- مکعب روبیک- مغز برتر
شکل ماهی

در این حالت، سر ماهی را به سمت پایین و چپ قرار می دهیم و در ادامه فرمول ماهی را بر روی آن انجام می دهیم.
در پایان این گام ویدیوی آموزشی آن برای شما می آوریم. برای درک بیشتر به آن ویدیو توجه کنید.

حالا اگر سه مهرۀ غیر زرد نداشتیم چه کنیم؟

در این صورت دو حالت زیر پیش می آید:

  • اگر به جای سه مهره، دو مهرۀ غیر زرد وجود داشت؛ ابتدا وجه های جانبی را چک می کنیم و یک رنگ زرد در سمت چپ و بالای یکی از وجه ها پیدا می کنیم. حالا فرمول ماهی را بر روی آن انجام می دهیم. می بینید که شکل ماهی در صفحۀ زرد ایجاد شد. سپس دوباره سر ماهی را به سمت پایین و چپ قرار می دهیم و دوباره فرمول را اجرا می کنیم.
    اگر با یک بار انجام دادن به نتیجه ای نرسیدید و ماهی دوباره تشکیل شد، هیچ ایرادی ندارد و دوباره فرمول را اجرا کنید.

مکعب روبیک- مغز برتر

  • حالت دوم بدین صورت است که ۴ مهره ی غیر زرد داشته باشیم. در این حالت نیز همان کار را انجام می دهیم. یعنی یک زرد در بالا و سمت چپ یکی از وجه های جانبی پیدا می کنیم و فرمول ماهی را بر روی آن اجرا می کنیم.
    حالا رنگ های غیر زرد در وجه بالا، از ۴ به عدد ۲ تغییر می کند. حالا دوباره به حالت اول می رسیم و همان کار را انجام می دهیم. در ادامه دوباره فرمول ماهی را می زنیم.

نکته: دقت کنید که برای انجام فرمول ماهی، حتما باید سر ماهی به سمت چپ و پایین باشد.

در آخر طبق ویدیوی پایین فرمول ماهی را انجام می دهیم.

گام هشتم:

در این گام می بایست ردیف بالای وجه های جانبی را چک کنیم. سپس دو مکعب گوشه ای این ردیف ها را چک کنیم. باید وجهی را پیدا کنیم که دو مکعب گوشه ای در ردیف بالای آن، همرنگ باشند. به اصطلاح باید جفت رنگ پیدا کنیم. پس از پیدا کردن جفت رنگ، باید آن دو رنگ یکسان را در ردیف به چرخانیم، تا به وجه همرنگ آن ها برسیم. حالا فرمول مخصوصش را بر روی آن اجرا می کنیم.

فرمول جفت رنگ:     ′R-U-R′-U′-R′-F-R-R-U′-R′-U′-R-U-R′-F

 

جفت رنگ- مکعب روبیک- مغز برتر
جفت رنگ آبی

توجه داشته باشید که برای انجام فرمول جفت رنگ، حتما باید جفت رنگ را به وجه همرنگ خودش منتقل کنید یا به اصطلاح آن را ست کنید.

نکته: اگر در هیچ وجه جانبی ای جفت رنگ وجود نداشت، در یکی از وجه ها به طور دلخواه فرمول بالا را انجام می دهیم. حالا دو رنگ یکسان ایجاد می شود و می توانید فرمول جفت رنگ را بر روی آن انجام دهید.

گام نهم:

در مرحلۀ اخر، به احتمال زیاد یکی از وجه های شما به طور کامل درست می شود که به اصطلاح به آن دیوار کامل می گوییم. حالا دیوار کامل را به عنوان وجه پشتی در نظر می گیریم و فرمول زیر را انجام می دهیم.

فرمول تکمیل روبیک:    R-U′-R-U-R-U-R-U′-R′-U′-R-R

 

گام نهم- مکعب روبیک- مغز برتر
نمای پشت (وجه آبی را به عنوان دیوار پشتی در نظر می گیریم)

برای مثال در تصویر بالا، وجه آبی، دیوار کامل را به وجود می آورد و آن را به عنوان وجه پشتی در نظر می گیریم.

برای این کار هم باید توجه داشته باشید که دیوار کامل را حتما به پشت منتقل کرده باشید.

 

نکته: اگر دیوار کامل وجود نداشت، می بایست در یکی از وجه های جانبی، به طور دلخواه یکبار فرمول دیوار کامل را انجام دهیم.
حالا دیوار کامل تشکیل می شود و طبق مراحل بالا، آن را با فرمول حل می کنیم.

تکمیل روبیک

در نهایت پس از انجام این مراحل، مکعب روبیک حل می شود.

 

تکمیل مکعب روبیک- مغز برتر

 

برای مطالۀ مقالات بیشتر و آموزش های دیگر، به سایت موسسه مغز برتر مراجعه کنید.

دیگر مقالات

تاثیر استرس روی مغز/مغزبرتر
وبلاگ

تاثیر استرس روی مغز

استرس بخشی آشنا و اجتناب ناپذیر از زندگی روزمره است که به اشکال مختلفی مانند سلامتی، پول و روابط بروز می کند و روی مغز تاثیر می گذارد. در هر موردی که با یک تهدید بالقوه مواجه می شویم، ذهن و بدن ما وارد عمل می شود و برای مقابله با مسائل (مبارزه) یا اجتناب

ادامه مطلب
استرس مالی/مغزبرتر
وبلاگ

استرس مالی

اگر نگران پول هستید، نگران نباشید چون تنها نیستید. پول یک منبع رایج استرس برای بزرگسالان به شمار می رود. طبق آمار هایی که بدست آمده ، ۷۲ درصد از بزرگسالان درباره ی پول احساس استرس می کنند. نگرانی در مورد پرداخت اجاره یا احساس غرق شدن در بدهی. با توجه به استرس مالی که

ادامه مطلب