7 نکته طلایی برای تقویت حافظه در کوتاه ترین مدت
باید گفت انسان موجودی است که تمایل شدیدی به راحت و ساده انجام شدن کارها دارد. یکی از زمانبرترین فعالیت هایی که تاثیر زیادی بر زندگی ما در آینده می گذارد ، بحث یادگیری و مطالعه می باشد. یادگیری که برای آن باید صدها مقاله و کتاب درسی و غیردرسی را مطالعه کنیم و به خاطر بسپاریم. تقویت حافظه عاملی است که اگر به درستی انجام شود ، می تواند سرعت مطالعه و کیفیت یادگیری را به طرز چشمگیری افزایش دهد. در این مقاله قصد داریم تا شما را با کوتاه ترین روش های ممکن برای تقویت حافظه آشنا کنیم.
تقویت حافظه به روش های اثبات شده و کارآمد:
اگر بخواهیم حافظه ی خود را ارتقا ببخشیم باید با حافظه ی خود و نحوه ی طبقه بندی اطلاعات در مغز آشنایی داشته باشیم. در ادامه انواع حافظه و نحوه ی عملکرد آن ها را به اختصار توضیح می دهیم.
1-حافظه حسی:
حفظ کردن مطالب در اندام های حسی که در یک نگاه آن ها را می بینیم. مثل نوشته های تبلیغاتی روی بیلبورد.
2-حافظه کوتاه مدت:
در این نوع از حافظه اطلاعات مدت بسیار کمی در ذهن ما باقی می ماند. مثل اکثر کلیپ های تبلیغاتی که در فضای مجازی یا تلویزیون می بینیم.
3-حافظه بلندمدت:
در این نوع از حافظه ، ما اطلاعات را برای زمان بیشتری در ذهن خود نگه می داریم. به طور مثال خاطرات شاخصی که در جمع خانوادگی خود بدست می آوریم.
پس می توان گفت که حافظه حسی اطلاعات را گذرا در خود نگه می دارد ، حافظه کوتاه مدت آن را تا زمان محدودی حفظ می کند و حافظه ی بلند مدت آن را برای مدت های طولانی و اکثر مواقع برای همیشه در خود نگه می دارد.حال که با انواع حافظه به صورت مختصر آشنا شدیم ، به نکات طلایی تقویت حافظه در کوتاه ترین زمان ممکن می پردازیم.
بیشتر بخوانید : انواع حافظه+راه های تقویت آن
نکات طلایی تقویت حافظه در کوتاه ترین زمان ممکن:
1-اطلاعات را طبقه بندی کنید.
یکی از بهترین راه های تقویت حافظه و یادآوری مطالب ، این است که آنان را طبقه بندی کنیم. مثلا شما از مدرسه به یاد دارید که دانشمندان و جانورشناسان ، حیوانات را در دسته بندی های مختلفی همچون پستانداران ، حشرات ، پرندگان و … طبقه بندی می کنند. دلیل این امر آن است که راحت تر به اطلاعات آن موجود دسترسی پیدا کنیم. برای این کار ابتدا به دسته ی مورد نطر مراجعه کرده و سپس در همان دسته بندی ریزتر می شویم تا به اطلاعات آن موجود دسترسی پیدا کنیم. پس سامان دهی و مرتب کردن ذهن تاثیر بسزایی در تقویت حافظه ایفا می کند.
2-هنگام به خاطر سپردن ، تصویرسازی ذهنی کنید.
ذهن ما به گونه ای است که هر چه مطالب تصویری تر باشند ، به خاطر سپردن و به یادآوری آن ها ساده تر خواهد بود. این تکنیک هنگامی که مطالب پیچیده و ناملموس به نظر می رسند ، بسیار کارآمد و موثر می باشد. برای این کار هنگامی که مطلبی را آموختید ، برای انتقال آن از حافظه ی کوتاه مدت به حافظه ی بلند مدت ، تصویری مرتبط با آن موضوع را در ذهن خود ایجاد کنید. این تصویر بهتر به ذهن سپرده شده و حافظه ی شما را تقویت می کند.
3-مرورهای مکرر را در برنامه خود بگنجانید.
یکی از موثرترین راه های تقویت حافظه ، مرورهای مداوم و مکرر می باشد. یادمان باشد زمانی که ما مطلبی را به ذهن خود می سپاریم ، این مطلب در ابتدا در حافظه ی کوتاه مدت ما می نشیند. اگر مغز ما بداند که مدتی است به آن احتیاج ندارد و لزومی برای وجود آن ندارد ، انرژی برای حفظ آن صرف نمی کند و آن را از حافظه پاک می کند. پس ما نیاز داریم تا به مغز خود یادآوری کنیم که این موضوع برای ما مهم است و ما به آن نیاز داریم. همین امر منجر به انتقال از حافظه کوتاه مدت به بلند مدت می شود و منجر به تقویت حافظه می شود.
4-در مورد آن چه آموخته اید ، بحث و گفت وگو کنید.
شاید عجیب باشد ولی صحبت کردن تاثیر ژرفی روی حافظه می گذارد. بحث و گفت وگو درباره ی مسائل با اطرافیان ، مغز را به تکاپو می اندازد و منجر به اتصالات جدید مغزی می شود. این اتصالات نه تنها بر روی حافظه ، بلکه روی هوش و خلاقیت ما نیز تاثیر مثبت می گذارد.
5-در جایگاه معلم ظاهر شوید.
یکی از بهترین راه های تسلط بر مسائل آن است که در جایگاه معلم ، آن موضوع را به دیگران بیاموزیم. زمانی که تصور می کنیم مسئله ای را یاد گرفته ایم ، باید بدانیم که در اکثر مواقع همه ی جوانب آن مسئله را نمی بینیم و تصور می کنیم که آن مسئله را به خوبی یاد گرفتیم. در صورتی که هنوز به چالش جدی نخورده ایم. زمانی که این مسئله را به دیگران می آموزیم ، ابعاد مختلف آن را نیز می بینیم و به درک بهتری نسبت به آن مسئله دست پیدا می کنیم. به همین خاطر است که معلمان تسلط خوبی روی مباحث تدریسی خود دارند. چون علاوه برتکرار، ای مسئله را هزاران بار به دیگران آموخته اند.
6-ورزش کنید.
ورزش کردن نه تنها به تقویت جسم کمک می کند ، بلکه کمک شایانی به تقویت مغز و حافظه می کند. زمانی که ورزش می کنیم ، گردش خون در بدن افزایش می یابد و همین امر باعث می شود که خون و اکسیژن بیشتری به مغز ما برسد. اکسیژن بیشتر نیز منجر به عملکرد بهتر ذهن شده و تقویت حافظه می شود.
7-تمرین تمرکز کنید.
احتمالا همه ی ما حس مشترکی نسبت به تمرکز کردن داریم. به عبارت دیگر همه ی ما احساس کرده ایم ، زمانی که یک کار را همراه باتمرکز زیادی انجام داده ایم ، آن را بهتر یادگرفته و به خاطر سپرده ایم. پس سعی کنید حین انجام کار یا مطالعه تمرکز کنید ، چون تاثیر بسیار مطللوبی روی تقویت حافظه دارد.
جمع بندی:
تقویت حافظه راه های زیادی دارد که می توان از هر کدام آن ها به عنوان یک استراتژی شخصی برای تقویت حافظه استفاده کرد. ولی به خاطر داشته باشید که برای تقویت هر چیز باید غذای آن را به آن بدهید. غذای مغز و حافظه نیز ، مطالعه و یادگیری مداوم می باشد. پس مطالعه وحل چالش های آن را جدی بگیرید تا حافظه ای برتر برای خود بسازید.
بدون دیدگاه