تقویت حافظه کوتاه مدت/مغزبرتر

حتما برایتان اتفاق افتاده که به فروشگاه مواد غذایی بروید و هنگامی که به خانه باز می گردید ، متوجه شوید که چیزی را فراموش کرده اید. فراموش کردن شماره تلفن و آدرس نیز مشکلاتی شبیه به هم می باشند. در دنیای امروز با انفجار اطلاعات روبه رو هستیم . بنابراین مغز ما مجبور است تا حجم زیادی از داده را در زمان کمی پردازش کند. طبیعی است که مقداری از این اطلاعات به فراموشی سپرده شود. گاهی اوقات فراموشی اطلاعات مشکلاتی را برای ما به وجود می آورد. همه ی این مشکلات به ضعیف بودن حافظه ی کوتاه مدت بازمی گردد. اگر می خواهید مشکل فراموشی اطلاعات را حل کنید ، باید به تقویت حافظه کوتاه مدت خود بپردازید. اما حافظه ی کوتاه مدت چیست و چگونه می توان آن را تقویت کرد؟ در ادامه با این مقاله همراه شوید تا به اهمیت حافظه ی کوتاه مدت و تقویت آن پی ببرید.

حافظه ی کوتاه مدت چیست؟

زمانی که با یک اتفاق برای اولین بار روبه رو می شویم ، این اتفاق در ابتدا در حافظه ی کوتاه مدتمان ذخیره می شود. که جایگاه آن در بخش هیپوکامپ مغز می باشد. به عبارت دیگر به حافظه ی کوتاه مدت ، حافظه ی اولیه نیز گفته می شود. حافظه ی کوتاه مدت شامل اطلاعاتی می شود که مغز ما به صورت آگاهانه در حال مشغول تماشای آن می باشد. گفتنی است که این نوع از حافظه اطلاعات را به صورت مختصر و کوتاه درون خود ذخیره می کند. اکثر اطلاعاتی که درون این نوع از حافظه ذخیره می شوند 20 تا 30 ثانیه در ذهن ذخیره می شوند و اگر تمرین و تکرار صورت نگیرد ، این زمان کاهش یافته تا در نهایت به فراموشی بینجامد. اما اهمیت این حافظه و تقویت آن در چیست؟

تقویت حافظه کوتاه مدت/مغزبرتر

 

اهمیت حافظه ی کوتاه مدت در چیست و چرا باید آن را تقویت کنیم؟

همان طور که در تعریف حافظه ی کوتاه مدت نیز به آن اشاره کردیم ، اطلاعاتی که قصد ذخیره شدن در مغز را دارند ، ابتدا باید در حافظه ی کوتاه مدت ذخیره شوند و از مسیر این حافظه عبور کنند. سپس با تمرین و تکرار به حافظه ی بلند مدت منتقل شوند. همان طور که در دنیای امروز شاهد آن هستیم ، می بینیم که برای انجام بسیاری از کارهای خود مجبوریم حجم زیادی از داده ها همچون شماره تلفن های متعدد ، شماره ملی ، شماره شناسنامه و انواع و اقسام کدها و شماره ها را به خاطر بسپاریم. به خاطر سپردن این اطلاعات با اولین نگاه کاری بس دشوار و تاحدی برای برخی از افراد غیرممکن به نظر می رسد. این جاست که به اهمیت حافظه ی کوتاه مدت و لزوم تقویت آن پی می بریم.

ابتدا باید با عواملی که منجر به انتقال اطلاعات از حافظه ی کوتاه مدت به حافظه ی باند مدت می شود، آشنا شویم تا به درک درستی از حافظه ی کوتاه مدت دست پیدا کنیم.

  • تلاش آگاهانه برای به خاطر سپردن اطلاعات و اتفاقات مشاهده شده.
  • تمرین و تکرار اطلاعاتی که در دراز مدت به آن ها احتیاج پیدا می کنیم.
  • اگر مغز احساس کند که موضوعی ارزشمند است ، آن را به صورت آگاهانه به حافظه ی بلند مدت منتقل می کند.
  • حافظه کوتاه مدت فقط می تواند اطلاعات را در مقادیر محدودی در خود جای دهد. این بدان معنی است که وقتی اطلاعات جدید وارد می شود، برخی از اطلاعات قدیمی را جایگزین می کند.

بنابراین، اگر حافظه کوتاه مدت را بهبود ببخشید، شانس بیشتری برای به خاطر سپردن آنچه در طول روز تجربه می کنید دارید.

ضعف در حافظه ی کوتاه چگونه بر زندگی تاثیر می گذارد؟

همه ی ما عملکرد حافظه ی کوتاه مدت را مکررا در زندگی خود سنجیده ایم. و مشاهده کردیم که فراموشی اطلاعات چقدر عذاب آور است. به عنوان مثال شما یک کارمند بانک را در نظر بگیرید. این که یک کارمند بانک با چه حجم از اطلاعات سر و کار دارد یک بخش قضیه است و اینکه باید این اطلاعات را در کم ترین زمان ممکن به خاطر بسپارد ، بخش دیگری از قضیه می باشد. چون که یک کارمند بانک نمی تواند برای ثبت اطلاعات ، مدام سوالات تکراری از ارباب رجوع خود بپرسد. پس این کار مطلوب شغلی کارمند بانک نمی باشد.

فراموشی در این نوع از حافظه می تواند منجر به وقوع اتفاقات بزرگتر و حتی فاجعه شود. به طور مثال اگر بیمار در مصرف داروی تجویز شده دچار فراموشی شود و یا یک سرآشپز فراموش کند که اجاق گاز را خاموش کند ، ممکن است چه اتفاق بزرگی رخ دهد؟ جواب این سول را همگی به خوبی می دانیم.

از طرفی، بهبود حافظه کوتاه مدت به ما امکان می دهد تا سریع یاد بگیریم، که باعث بهره وری بیشتر ما می شود. علاوه بر این، یک مطالعه نشان می دهد که خاطرات به حفظ رفاه فرد و همچنین حفظ ارتباطات اجتماعی و سلامت مغز کمک می کند.

در ادامه به راه های تقویت حافظه کوتاه مدت خواهیم پرداخت. پس با این مقاله همراه ما باشید.

تقویت حافظه کوتاه مدت/مغزبرتر

 

راه های تقویت حافظه کوتاه مدت:

تقویت این نوع از حافظه شباهت بسیاری به تقویت حافظه ی بلند مدت و تقویت مغز شما دارد. بسیاری از روش هایی که در اینجا به آن اشاره می کنیم ، روی حافظه ی بلند مدت و مغز شما نیز تاثیر مثبت می گذارد.

1-اطلاعات را دسته بندی کنید.

سعی کنید با تقسیم کردن اطلاعات در دسته‌های مشابه برای به خاطر سپردن آسان‌تر، از تکنیک تکه‌شکل‌سازی استفاده کنید. بیایید به خاطر سپردن یک شماره تلفن نه رقمی مثال بزنیم. اگر سعی کنید کل شماره را یکباره به خاطر بسپارید، مشکل می‌شود و ممکن است با هم قاطی کنید. اما اگر عدد را به گروه های سه تایی تقسیم کنید، به خاطر سپردن آن آسان خواهد شد.

حالا فرض کنید می‌خواهید فهرستی از اقلامی را که باید از خواربار فروشی تهیه کنید به خاطر بسپارید. به این ترتیب، حافظه کوتاه‌ مدت خود را با به خاطر سپردن موارد موجود در هر دسته بهبود می‌بخشید.

تقویت حافظه کوتاه مدت/مغزبرتر

 

تكه تکه كردن فوايد در محل كار نيز به اثبات رسيده است. تحقيقات نشان مي دهد كه استفاده از تكنيك تكه تکه كردن، حافظه كوتاه مدت را با تراكم اطلاعات متمايز با هم براي بازيابي آسانتر از حافظه بلند مدت بهبود مي بخشد.

2-تمرین و تکرار را فراموش نکنید.

چند بار تکرار هر اطلاعاتی به صورت کلامی یا ذهنی باعث می‌شود که اطلاعات به حافظه بلندمدت منتقل شود. هنگامی که اطلاعات به سرعت به حافظه بلندمدت منتقل می‌شوند، فضایی در حافظه کوتاه‌مدت برای ورود اطلاعات جدید باقی می‌گذارد. در این روش، تمرکز شما باید این باشد که با تبدیل اطلاعات مهم به حافظه بلندمدت به یک عادت، از شلوغ شدن حافظه کوتاه مدت جلوگیری کنید.

3-حافظه ی خود را تمرین دهید.

بسیاری از مردم از طریق تمرین و آموزش منظم خاطرات خارق العاده ای را ایجاد کرده اند. کارشناسان حافظه مهارت های خود را با انجام شاهکارها نشان می دهند، مانند به خاطر سپردن لیستی از موارد بسیار طولانی به همان ترتیب و تنها با یک بار شنیدن آن.

ممکن است خودتان آرزو نداشته باشید که یک متخصص حافظه باشید، اما تمرینات حافظه می تواند راهی برای بهبود حافظه کوتاه مدت شما باشد. تمرینات ساده زیادی وجود دارد که به شما کمک می کند لیست ها، اعداد، شکل ها، ساختارها و غیره را به خاطر بسپارید.

از طریق بازی‌های تحریک‌کننده ذهنی مانند پازل، مکعب‌های روبریک، شطرنج یا حتی تمرین‌های ریاضی، مغز خود را تمرین می‌دهید تا از حواس‌پرتی‌ها جلوگیری کند و روی یک کار متمرکز بمانید.

4-خواب کافی و منظم داشته باشید.

از نظر فنی نادرست است که بگوییم هنگام خواب، ذهن در حالت استراحت است. حتی در آن زمان، مغز در حال انجام فرآیندهای مختلفی مانند تنفس است. اما خواب تنها حالتی است که مغز ما به طور فعال اطلاعات را جذب و پردازش نمی کند. .

مطالعات نشان داده اند که خواب کافی عملکردهای مختلف مغز را بهبود می بخشد. همین امر در مورد حافظه ما نیز صادق است. مغز خسته در ذخیره و پردازش اطلاعات بسیار بد است. به همین دلیل است که اگر می‌خواهید بدانید چگونه حافظه کوتاه‌مدت خود را بهبود ببخشید، باید خواب سالم داشته باشید.

تقویت حافظه کوتاه مدت/مغزبرتر

 

5-خود را در حالت آرامش قرار دهید.

دانشمندان ثابت کرده اند، ترکیب تکنیک های مدیتیشن حافظه و توجه کوتاه مدت را بهبود می بخشد. جنبه های مهم مدیتیشن یادگیری کنترل افکار و آگاهی از محیط اطراف است. همچنین به تخلیه مغز از افکار منفی یا بی اهمیت کمک می کند. هنگامی که تمام اطلاعات غیر ضروری را از مغز خود حذف کردید، ذخیره اطلاعات مهم آسان می شود. اغلب، مدیتیشن به صورت نشستن در یک حالت صاف با پاهای جمع شده و بازوهای دراز تصویر می شود. با این حال، مدیتیشن فقط در مورد وضعیت بدن نیست، این تکنیکی است که می تواند در هر مکان و در هر زمان اعمال شود.

6-خاطراتی را به یاد بیاورید که شما را به دیگران متصل می کند.

حتی متخصصان حافظه معمولاً تداعی حافظه را انجام می دهند. نحوه بهبود حافظه کوتاه مدت با این تکنیک این است که نوعی رابطه بین اطلاعات مختلف ایجاد کنیم تا یادآوری یک قسمت از اطلاعات شما را به یاد دیگران نیز بیاندازد.

به عنوان مثال، می‌توانید نام یک آشنای جدید را با پیوند دادن آن به شخص دیگری که می‌شناسید همان نام (یا مشابه) را به خاطر بسپارید. برای به خاطر سپردن آدرس شخصی، می‌توانید آن را در ذهن خود با یک نقطه عطف آشنا مرتبط کنید. تداعی حافظه در مورد پیوند دادن اطلاعات جدید با اطلاعاتی است که به راحتی قابل یادآوری هستند.

7-کتاب بخوانید ، حرف دیگران را بشنوید ، راجب موضوع دلخواهتان صحبت کنید.

یکی از راه های عملی برای بهبود حافظه کوتاه مدت، فعال نگه داشتن مغز از طریق خواندن، نوشتن، صحبت کردن و گوش دادن است. به طور خلاصه، وقتی فعالانه وقت خود را صرف خواندن، نوشتن، یا برقراری ارتباط با دیگران می کنید، در درک و به خاطر سپردن اطلاعات بهتر می شوید.

8- شعر و موسیقی را در برنامه ی خود قرار دهید.

تقریباً اسرارآمیز است که چقدر راحت تر به خاطر سپردن اشعار نسبت به بازخوانی کلمات یک مقاله بی آهنگ است. و این چیزی نیست که ما فقط تصور کنیم. به خاطر سپردن متون آهنگین بسیار راحت تر و ماندگاری آن در ذهن بیشتر خواهد بود.

شما می‌توانید سخنرانی خود را با ملودی‌هایی که قبلاً می‌شناسید و دوست دارید برای بهبود حافظه کوتاه‌ مدت خود آماده کنید. داشتن یک آهنگ آشنا در ذهن شما می‌تواند باعث شود که سخنرانی عمومی کمتر ترسناک باشد.

تقویت حافظه کوتاه مدت/مغزبرتر

 

9-همه ی کارها را یکجا انجام ندهید.

ثابت شده است که تمرین توزیع شده، جایی که شما برای دوره‌های کوتاهی مطالعه می‌کنید که در مدت طولانی‌تری پخش می‌شوند، بهتر از تمرین انبوه یا فشرده کردن کار می‌کنند.

10- نویسنده باشید.

شاید تکراری به نظر برسد، یا شاید این واقعیت باشد که نوشتن نواحی کاملاً متفاوتی از مغز را فعال می‌کند؛ در هر صورت، مطالعات نشان می‌دهند که نوشتن چیزی به خاطر سپردن آسان‌تر می‌شود. اگر چیزی حیاتی وجود دارد که نباید فراموش کنید، آن را بنویسید. بهتر است یک دفترچه یادداشت و خودکار در کیف خود داشته باشید تا مهارت های یادداشت برداری همیشه همراه شما باشد.

تقویت حافظه کوتاه مدت/مغزبرتر

 

11-غذای مغز را به او بدهید.

حافظه کوتاه مدت خود را با رعایت یک رژیم غذایی سالم و سرشار از غذاهای مناسب برای مغز تقویت کنید. برخی از نمونه ها عبارتند از سبزیجات برگ سبز، ماهی های چرب، توت ها و گردو. در مورد نوشیدنی ها، ممکن است بخواهید نوشابه خود را به یک فنجان چای سبز یا قهوه تغییر دهید.

12-استراحت های کوتاه داشته باشید.

افزودن استرس به زندگی‌تان فقط از دست دادن حافظه کوتاه ‌مدت شما را به دنبال خواهد داشت. هر زمان که احساس خستگی می‌کنید یا فکر می‌کنید نمی‌توانید با آنچه در مقابلتان است کنار بیایید، کمی استراحت کنید.

نتیجه گیری:

شروع به تمرین این تکنیک های ساده در مورد چگونگی بهبود حافظه کوتاه مدت خود کنید تا فراموشی به گذشته تبدیل شود. اگر حافظه بهتری داشته باشید، می توانید متمرکزتر و سازنده تر عمل کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *