تعریف محاسبات سریع
محاسبات سریع به روش ها و تکنیک هایی گفته می شود که برای حل مسائل محاسباتی بزرگ در زمینه های مختلف مانند علوم، مهندسی، پزشکی، اقتصاد و… مورد استفاده قرار می گیرد. این گونه محاسبات که کاربرد های گوناگونی نیز دارند، شامل استفاده از سیستم های سخت افزاری با پردازش بالا و فناوری های نرم افزاری مختلفی مانند پردازش توزیع شده و پردازش هم زمان هستند.
استفاده از محاسبات سریع در بسیاری از موارد میتواند زمان و هزینهی محاسبات را مخفی کرده و موجب بهبود کارایی و دقت نتایج شود. همچنین در زمینه صنعت، محاسبات سریع میتواند در بهینهسازی فرآیندهای تولید، پیشبینی مشکلات فنی و بهبود کارایی سیستمها کاربرد داشته باشد.
برای مطالعه دربارۀ توضیح کامل محاسبات سریع و کاربرد های آن درزندگی، به مقالۀ «دربارۀ محاسبات سریع» مراجعه کنید.
در تکمیل آن مقاله، به شرح آموزش روش های محاسبات سریع می پردازیم.
آموزش محاسبات سریع
همانطور که می دانید، محاسبات سریع سرعت کار ذهن را بیشتر می کند. همچنین این مهارت به شما کمک می کند که حافظۀ خود را تقویت کرده و از مبتلا شدن به آلزایمر جلوگیری کنید. بنابراین دانستن این مهارت ها می توانید در زندگی کمک به سزایی به شما بکند. در همین راستا ما برای شما برخی از تکنیک های ضرب سریع را شرح خواهیم داد. برای بدست آوردن تسلط کامل بر این روش ها و آموزش های کامل تر، می توانید به سایت مغز برتر مراجعه کرده و از آموزش ها و تمرین های متنوع محاسبات سریع بهره مند شوید.
انواع آموزش حضوری و آنلاین
آموزش محاسبات سریع به دو صورت ممکن است انجام شود: آموزش حضوری و آموزش آنلاین.
در آموزش حضوری، دانشجویان به صورت حضوری با استفاده از تجهیزات و سختافزارهای پردازشی با قدرت بالا، با روشها و تکنولوژیهای مختلف محاسبات سریع آشنا میشوند. این روش آموزشی معمولاً در دانشگاهها و مؤسسات آموزشی پیشرفته ارائه میشود و به دانشجویان کمک میکند تا با اصول اساسی محاسبات سریع آشنا شوند و بتوانند از آن در پروژههای پژوهشی خود استفاده کنند. در آموزش حضوری، دانشجویان معمولاً با استفاده از نرمافزارهای مختلفی مانند MATLAB، Python، OpenMPI و غیره، با روشهای مختلف پردازش توزیع شده، پردازش همزمان و سایر تکنولوژیهای محاسبات سریع آشنا میشوند.
با استفاده از روش آنلاین، دانشجویان میتوانند با استفاده از منابع آنلاین مانند کتابها، ویدئوها، مقالات و آموزشهای آنلاین، با اصول محاسبات سریع آشنا شوند. در این روش آموزشی، دانشجویان میتوانند با استفاده از پلتفرمهای آموزشی مانند Coursera، Udemy، edX و غیره، دورههای آموزشی مختلف محاسبات سریع را انتخاب کرده و به صورت آنلاین از آنها استفاده کنند.
به علاوه، برای آموزش محاسبات سریع، میتوان از کتابهای مختلفی استفاده کرد که در بازار موجود هستند. این کتابها معمولاً به صورت جامع و کاربردی، با استفاده از مثالهای عملی و پروژههای آموزشی، به دانشجویان اصول و روشهای محاسبات سریع را آموزش میدهند.
در ادامه به برخی از قوانین استثناء در محاسبۀ سریع ضرب می پردازیم:
قاعده کلی ضرب در ۱۱:
ضرب اعداد در ۱۱ از یک قاعدۀ کلی پیروی می کنند که اکثر آموزش ها به آن می پردازند. بدین صورت که ابتدا عدد سمت راست را نوشته، سپس دو عدد (عدد دو رقمی که می خواهیم در ۱۱ ضرب کنیم) را با هم جمع می کنیم. در آخر کافیست عدد سمت چپ را هم قرار دهیم تا جواب بدست بیاید.
برای مثال: در ضرب اعداد ۶۲×۱۱، ابتدا باید عدد سمت راستی، یعنی عدد ۲ را در سمت راست جواب بنویسید. سپس اعداد ۲ و ۶ را با هم جمع کنید و در سمت چپ آن قرار دهید. در گام آخر کافیست عدد ۶ را در سمت چپ جواب نهایی بنویسید. در نهایت جواب بدست آمده، عدد ۶۸۲ است.
مرحلۀ اول: در مرحله اول از این روش، ابتدا باید رقم سمت راست را می نویسیم.
مرحله دوم: در ادامه، هر رقم را به همسایۀ سمت راستی خودش جمع می کنیم.
مرحلۀ سوم: در آخرین مرحله، رقم سمت چپ را قرار می دهیم.
مثال: ۲۵×۱۱
برای بدست آوردن جواب این معادله باید از روش های بالا پیروی کنید: در ابتدا می بایست رقم سمت راست عدد را در سمت چپ جواب بنویسید. در مرحله بعد باید عدد سمت راست هر عدد را در خودش جمع کرده و بنویسید. در اینجا عدد ۵ همسایۀ سمت راست ندارد؛ ار آن رد شده و به سراغ عدد دو می رویم. همسایۀ سمت راست عدد ۲، ۵ است بنابراین باید آن ها را با هم جمع کرده و در مرحلۀ بعدی جواب بنویسیم. در گام آخر عدد سمت چپ را نوشته و جواب نهایی بدست می آید.
روش ساده تر:
در این روش محاسبات سریع، ما تمام این مراحل را در دو مرحلۀ ساده خلاصه می کنیم:
مرحلۀ اول: در سمت چپ عدد یک صفر می گذاریم.
مرحلۀ دوم: هر رقم را با همسایۀ سمت راست خودش جمع می کنیم و حاصل را در ارقام جواب قرار می دهیم.
برای درک بهتر این روش، به مثال زیر توجه کنید.
؟ =۱۳۵×۱۱
– برای بدست آوردن جواب این مسئله، بنابر قانون بالا، ابتدا یک صفر در سمت چپ ۱۳۵ قرار می دهیم. (۰۱۳۵)
– در ادامه، هر عدد را با همسایه سمت راست خودش جمع می کنیم. همسایه سمت راست صفر، عدد یک است و در اولین رقمِ جواب، عدد یک(۰+۱) را قرار می دهیم.
– دوباره همان کار را با اعداد بعدی انجام می دهیم. بدین صورت که عدد ۱ را با عدد سمت راست خودش یعنی ۳ جمع می کنیم و در نهایت حاصل را در رقم بعدی جواب قرار می دهیم.
همین کار را برای اعداد دیگر انجام داده و در نهایت حاصل ۱۴۸۵ بدست می آید.
ضرب در اعداد دو رقمی:
یکی از ضرب های کاربری، ضرب اعداد دو رقم در دو رقم است. در ادامه به روش بدست آوردن حاصل این گونه ضرب ها به روش محاسبات سریع می پردازیم:
اول: یکان ها را در هم ضرب می کنیم.
دوم: بین دو عدد، عملیات دور در دور، نزدیک در نزدیک انجام می دهیم.
سوم: دهگان ها را در هم ضرب می کنیم.
برای درک بیشتر به مثال زیر توجه کنید:
؟ =۱۶×۱۳
در مرحله اول، طبق قانون بالا یکان ها را در هم ضرب می کنیم. یعنی ۳×۶ که حاصل ۸ بدست می آید. این عدد را در سمت راست جواب می گذاریم. در ادامه به مرحله دوم می پردازیم؛ یعنی دور در دور، نزدیک در نزدیک.در اینجا حاصل این عملیات به صورت زیر بدست می آید:
(۳×۱) + (۶×۱)
جواب این معادله عدد ۱۰ بدست می آید که می بایست دهگان آن، یعنی ۱ را نگه داشته و صفررا در پاسخ بنویسید.
حالا کافیست دهگان ها را در هم ضرب کرده و با عدد ۱ که در مرحلۀ قبل نگه داشته اید، جمع کنید.
در آخر جواب به صورت ۲۰۸ بدست می آید.
قاعدۀ ضرب اعداد سه رقمی:
برای بدست آوردن ضرب اعداد سه رقم در سه رقم به روش محاسبات سریع، می بایست ۵ مرحله را انجام دهید:
اول: همانند ضرب اعداد دو رقمی، در اینجا نیز ابتدا یکان ها را در هم ضرب می کنیم و حاصل را در پاسخ نهایی می نویسیم.
دوم: در گام بعد می بایست دو رقم از عدد سمت راست(یکان و دهگان) و دو رقم از عدد سمت چپ جدا کرده و آنها را مثل قاعدۀ ضرب اعداد دو رقمی، دور در دور، نزدیک در نزدیک کنیم.
سوم: حالا می بایست جفت اعداد سه رقمی را دور در دور، نزدیک در نزدیک کنیم. شاید با خودتان فکر کنید که این عملیات مختص به اعداد دو رقمی است؛ ولی برای اعداد سه رقمی نیز می توانید از عملیات د ور در دور، نزدیک در نزدیک استفاده کنیم.
برای این کار کافیست عدد اول را با عدد اول، وسطی را با وسطی، و ارقام آخر دو عدد را در هم ضرب می کنیم.
چهارم: در این مرحله در پشت عدد اول، یک صفر می گذاریم و یک رقم به عقب برمی گردیم. سپس دوباره مرحلۀ قبل را انجام داده و دور در دور، نزدیک در نزدیک را با عدد جدید انجام می دهیم.
پنجم: دوباره یک صفر دیگر به پشت عدد اضافه می کنیم و دوباره همان مرحلۀ سوم را انجام می دهیم. این کار را تا زمانی انجام می دهیم که به ۰۰۰ در عملیاتمان برسیم.
در ادامه به آموزش چند نکته طلایی برای ریاضیات کنکور می پردازیم:
توان رسانی اعدادی که یکان آن ها ۵ است:
برای محسابۀ این گونه اعداد به روش محاسبات سریع، باید در ابتدا دهگان آن را نوشته و با یک عدد جمع کنیم. سپس عدد بدست آمده را را در خود دهگان ضرب می کنیم. در مرحلۀ سوم و آخر، می بایست در جلوی عدد بدست آمده، یک ۲۵ اضافه کنید.
توان رسانی اعداد با دهگان ۵:
برای بدست آوردن پاسخ اینگونه اعداد، در مرحلۀ اول باید یکان عدد مورد نظر را به توان دو برسانید. سپس در گام دوم یکان را با عدد ۲۵ جمع می کنیم. در مرحلۀ آخر اعداد بدست آمده از مرحلۀ دوم را نوشته و در جلوی آن اعداد بدست آمده از مرحلۀ اول را می نویسیم.
چگونگی محاسبۀ ضرب اعداد زیر ۲۰:
برای بدست آوردن این عبارات به روش محاسبات سریع باید ۴ مرحله را انجام دهید. در مرحلۀ اول کافیست یکی از اعداد را با یکان عدد دیگر جمع کنید. سپس در ادامۀ عدد بدست آمده، یک صفر قرار می دهیم. در مرحلۀ بعدی می بایست یکان های هر دو عدد را با هم جمع کرده و در نهایت کافیست اعداد مراحل ۲ و ۳ را با هم جمع کنیم.
برای تسلط بر این آموزش ها باید حتما تمرین های منظم و مستمری داشته باشید که برای این کار شما می توانید با استفاده از دوره های موسسۀ مغز برتر، به راحتی این تکنیک ها را یاد بگیرید، از تمرین های گوناگون استفاده کرده و محاسبات را تا ۷ الی ۸ رقم، به راحتی و بدون استفاده از ماشین حساب انجام دهید.
ضرب اعداد بزرگ تر از ۱۰۰:
در مرحله اول، عدد یک را می نویسم. سپس صدگان را در نظر نمیگیریم و عدد باقی مانده را با هم جمع می کنیم. اگر عدد جمع شده تک رقمی شد، یک صفر در پشت آن میگذاریم تا دو رقمی شود.
سپس صدگان را در نظر نگرفته و عدد باقی مانده را در هم ضرب می کنیم. حال تنها باید اعداد بدست آمده را از چپ به راست بنویسید.
محاسبات سریع برای توان رسانی اعدادی که یکان آنها عدد یک نمی باشد:
در این روش ابتدا باید یک واحد از عدد مورد نظر کاهش دهیم و آن را به توان دو می رسانیم.
از عدد انتخابی یک واحد کم می کنیم و آن را با خود عدد جمع می کنیم. حال اعداد بدست آمده از این دو مرحله را با هم جمع می کنیم و به جواب نهایی خواهیم رسید.
محاسبات سریع ضرب اعداد در ۱۲:
عددی که می خواهید در ۱۲ ضرب کنید را در نظر بگیرید. آن را ابتدا در ۱۰ ضرب کنید. آن عدد را یک بار هم در دو ضرب می کنیم. در آخر اعداد بدست آمدۀ دو مرحله را با هم جمع کرده، جواب نهایی بدست می آید.
محاسبات سریع ضرب اعداد در ۹:
ابتدا عددی را که می خواهید در ۹ ضرب کنید، در نظر بگیرید و آن را در ۱۰ ضرب کنید. عددی که از این مرحله حاصل می شود را منهای عددی که در نظر گرفته بودید کنید. عدد بدست آمده جواب نهایی است.
روش محاسبۀ سریع برای ضرب اعدادی که تفاضل آن ها ۲ است:
در ابتدا باید عدد میانگین بین دو عدد را بدست آورید. سپس آن را به توان دو برسانید. در ادامه یک واحد از عدد بدست آمده کم کنید. جواب نهایی بدست می آید.
در این مقاله تنها به بخشی از روش های آموزش محاسبۀ سریع اشاره شد. پکیج های آموزشی مغز برتر، در راستای تقویت هوش و حافظه، به شما توانایی محاسبۀ تمام عبارت های جبری بر روی اعداد تا ۷ الی ۸ رقم را می دهد. برای اینکه در این زمینه بخواهید به تسلط کامل برسید، پیشنهاد می شود از این پکیج ها استفاده کنید. همچنین برای مشاورۀ رایگان می توانید به آدرس www.maghzebartar.ir مراجعه کنید.